Need ravimid võivad noortel põhjustada depressiivsust

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Depressiivsus on rohkem levinud kui kliiniline depressioon, kuid halvendab noorte elukvaliteeti sarnaselt.
Depressiivsus on rohkem levinud kui kliiniline depressioon, kuid halvendab noorte elukvaliteeti sarnaselt. Foto: Wolfgang Filser/PantherMedia / Wolfgang Filser

Teismelised tüdrukud, kes kasutavad rasestumisvastaseid tablette nutavad sagedamini, magavad liiga palju ja maadlevad söömisprobleemidega, selgus meditsiiniajakirjas JAMA Psychiatry avaldatud uuringus.

Varasem uurimus näitas, et noored, kes kasutavad hormonaalseid rasestumisvastaseid tablette, on suurema depressiooni riski all täiskasvanueas, olenemata sellest, kas ravimeid võeti ka vanemaks saades. Brighami naistehaigla, Gröningeni ja Leideni ülikooli meditsiinikeskuse uurimustöö otsis aga depressiivsete sümptomite, nutmise suurenemise, end kasutuna tundmise ja enesetapumõtete jälgi.

Depressiivsed sümptomid on rohkem levinud kui kliiniline depressioon ning neil võib elukvaliteedile väga sügav mõju olla. Uuringuga taheti vaadata varjatumaid meeleolu halvenemise sümptomeid, mis esinevad tihedamini kui depressioon, kuid mõjutavad tüdrukute, naiste ja nende perede elukvaliteeti.

Uuringu jaoks vaatasid teadlased 1010 tüdrukut ja naist üheksa aasta jooksul. Naistele oli rasestumisvastane tablett määratud vanuses 16, 19, 22 ja 25. Üks olulisimaid murekohti hormonaalse rasestumisvastase tabletiga alustamisel on kohene depressiivsuse risk. Näiteks 16-aastased, kes ravimit võtsid, märkisid, et nutsid sagedamini, magasid rohkem ja neil oli rohkem söömisprobleeme, kui tüdrukutel, kes tabletti ei võtnud. Sümptomid vähenesid kui tüdrukud jõudsid täiskasvanuikka.

Uuringu meetodite tõttu ei saa teadlased kindlasti väita, et depressiivseid sümptomeid tekitasid rasestumisvastased tabletid, kuid on tõendeid, et mõnikord eelnesid meeleolu kõikumised ravimi võtmisele, mõnikord algasid peale ravimi võtmist. Uurimistöö ei taha ilmtingimata väita, et noored ei tohiks rasestumisvastaseid tablette võtta, sest neil on ka kasutegureid. Näiteks võivad need vähendada menstruatsiooniga kaasnevaid vaevuseid ja muidugi ennetada rasedust. Depressiivsed sümptomid võivad aga panna ravimist loobuma või elukvaliteeti muul moel mõjutada, mistõttu tuleks nende suhtes tähelepanelik olla, nendivad uurijad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles