Vaata, kuidas muudab alkohol teismeliste geneetikat (2)

Lilian Laanepere
Copy
Teismelised ja alkohol
Teismelised ja alkohol Foto: Shutterstock

Teadlased korraldasid katse, et selgitada välja, kuidas mõjutab teismeeas alkoholi tarbimine inimese geneetikat. Leiti, et alkoholi tarbimine teismeeas võib mõjutada alkoholisõltuvuse riski.

Teismelise aju on veel arenemas ning seetõttu eriti tundlik alkoholi ning teiste sõltuvust tekitavate ainete suhtes. Alkohol hävitab ajurakke ning pärsib aju arengut. Samuti suurendab see tõenäosust, et inimesel kujuneb tulevikus välja alkoholisõltuvus.

Lisaks suurendab alkoholi tarbimine teismeliste seas riskikäitumist. Alkoholi tarvitanud teismelistel on suurem oht olla kaitsmata vahekorras, saada kehavigastusi või langeda kuriteo ohvriks.

Teadlased korraldasid pikaajalise katse, mille käigus manustati noortele rottidele alkoholi ning jälgiti, kuidas mõjutab see aja jooksul nende käitumist ning tõenäosust alkoholisõltuvusse langeda. Leiti, et noorelt alkoholi tarbinud rotid olid teistest rottidest närvilisemad, ärevamad ning tarbisid võimalusel rohkem alkoholi. Samuti leiti, et alkoholi tarbinud rottidel oli normaalset närvirakkude tootmist toetava valgu sisaldus organismis märksa väiksem.

Teadlaste hinnangul mõjutab alkoholi tarbimine noores eas inimeste ja loomade geneetikat. Alkohol mõjutab muuhulgas neid geene, mis reguleerivad mandelkeha funktsioone. Mandelkeha mõjutab seda, kuidas reguleerib aju emotsioone ning seetõttu on teismeeas alkoholi tarbinud inimesed suurema tõenäosusega ärevad ning stressi suhtes tundlikumad. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles