Muhkkatk on tagasi – mees nakatus ulukiliha söömisel

PM Tervis
Copy
Muhkkatku tekitav bakter Yersinia pestis.
Muhkkatku tekitav bakter Yersinia pestis. Foto: Shutterstock

Hiina ametnike sõnul on arstid diagnoosinud kuu aja jooksul kolmanda katkujuhtumi. Kuigi muhkkatk on eluohtlik, on see ravitav.

Viimane nakatunu, 55-aastane mees sai haiguse jäneselt, kelle ta loodusest püüdis ja ära sõi, kirjutab CNN. Juhtum leidis aset Hiinas asuvas Sise-Mongoolia provintsis.

Kohalik terviseagentuur avaldas pressiteate, milles selgitatakse, et meest ravitakse ja temaga kontaktis olnud 28 inimest on karantiinis. Praegu pole neil veel mingeid sümptomeid ilmnenud. Muhkkatk levib inimeste vahel harvemini kui teised katkuliigid.

12. novembril teatasid Hiina ametivõimud, et kaks kodanikku on nakatunud kopsukatku, tuntud ka «musta surmana», mis on kurikuulus ajalooliste pandeemiate tekitaja. Tänapäeval on see aga ravitav antibiootikumidega – juhul, kui ravi algab õigel ajal. Ravimata katk lõpeb surmaga 50–60 protsendil juhtudest. Mongoolias suri mais nakatunud närilise neere söönud paar muhkkatku.

Muhkkatku põhjustab bakter Yersinia pestis, mis levib peamiselt nakatunud kirpude ja loomaliha kaudu, vahendab Medical News Today

Ehkki muhkkatku peetakse ajalookuluaarides hävinenud haiguseks, ei ole see kunagi olnud täielikult kadunud. Bakter saabus esimest korda USAsse Aasiast tulnud nakatunud rotte täis paatidega 1900. aastal.

Viimane USA muhkkatku epideemia leidis aset Los Angeleses 1920. aastatel. Pärast seda on Y. pestis liikunud linnarottidelt maapiirkondade närilistele ja katkujuhtumid leiavad aset kõrvalistel aladel. Näiteks USAs esineb igal aastal umbes seitse katkujuhtumit.

Muhkkatku sümptomiteks on palavik, peavalu ja oksendamine. Nakatunud inimeste nahk muutub muhklikuks – valulikud lümfisõlmede tursed tekivad peamiselt kaenla alla ja kaelale, samuti kubemepiirkonda. Kui haigust ei ravita, võivad bakterid siseneda vereringesse, põhjustades septitseemilist katku. 

Sealt võib Y. pestis jõuda kopsudesse, põhjustades sekundaarset kopsupõletikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles