Lastearstid soovivad lisada riiklikku immuniseerimiskavasse uue vaktsiini (2)

Copy
Üha rohkem esineb tõsiseid pneumokokknakkuse juhtumeid.
Üha rohkem esineb tõsiseid pneumokokknakkuse juhtumeid. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Pneumokokknakkuse vastane vaktsineerimine peaks kuuluma Eesti riiklikusse immuniseerimiskavasse, ütles Tallinna Lastehaigla pediaatriakliiniku juhataja Reet Raukas.

Tallinna Lastehaigla pediaatriakliiniku juhataja Reet Raukas pöördus Tallinna Lastehaigla lastearstide ja Eesti Lastearstide Seltsi Tallinna osakonna nimel immunoprofülaktika ekspertkomisjoni poole, et esitada ettepanekud immuniseerimiskavasse, vahendab Med24. Infektsionistid on juba aastaid seisukohal, et pneumokokknakkuse vastane vaktsineerimine Eestis on vajalik pigem riskirühmadele. Viimasel ajal on perearstide hulgas levinud arvamusi, et laste riiklikusse immuniseerimiskavasse võiks tulla enne tuulerõugete vaktsiin kui pneumokokivastane vaktsineerimine.

Raukase sõnul ei ole Eesti pneumokokknakkuse statistika vastanud tegelikkusele. Kliiniliste, laboratoorsete ja röntgenoloogiliste andmete alusel võib arvata, et tõsist pneumokokknakkust esineb lastel igal hooajal tegelikult rohkem. Erinevalt tuulerõugete diagnoosist, kus piisab diagnoosimiseks vaid tüüpilisest kliinilisest pildist, diagnoositakse invasiivne pneumokokknakkus kindla kriteeriumi - nakkuse tekitaja isoleerimise alusel verest või seljaajuvedelikust. Samuti on osad patsiendid saanud eelnevalt antibakteriaalset ravi, mistõttu mikroobikülvi vastused on negatiivsed.

Eesti tervisestatistikas registreeritud viimase kolme aasta juhtude alusel on invasiivne pneumokokknakkus siiski pidevalt kasvanud: 2016. aastal oli juhte absoluutarvuna 143, 2017. aastal 160, 2018. aastal juba 195 ja 2019. aasta oktoobrikuu seisuga 197 juhtu. Pneumokokknakkused on Eestis levinud lastel enim vanuses 1-4 eluaastat.

Sel aastal on murettekitav harvaesinevate pneumokokkmeningiitide sagenemine.

Neuroinfektsioon vajab kiiret äratundmist, olles kirjanduse andmetel 10-20 protsendil juhtudest surmaga lõppev või invaliidistav, nii kuulmiskahjustuse kui neuroloogiliste jääknähtude tekkega. 

Lastearstide ja laste kõrvaarstide arvamusel peaks pneumokokivaktsiin Eesti immuniseerimiskavas imikutele ja väikelastele kindlasti olema.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles