Apteekides vaktsineeriti tänavu rekordarv inimesi

PM Tervis
Copy
Gripi vastu saab jätkuvalt vaktsineerida tervishoiuasutustes.
Gripi vastu saab jätkuvalt vaktsineerida tervishoiuasutustes. Foto: Peeter Langovits

Gripi vastu vaktsineeriti tänavu apteekides üle 14 000 inimese, seda on ligi 5000 inimest rohkem kui möödunud aastal.

«See, et nii paljud inimesed kasutasid võimalust end apteegis vaktsineerida, näitab apteekide algatuse vajalikkust ja positiivset mõju rahvatervisele. See innustab Eesti Apteekide Ühendust jätkama apteegis vaktsineerimise edendamist ka tulevikus,» kinnitas Eesti Apteekide Ühenduse (EAÜ) juhatuse liige, proviisor Timo Danilov.

 «Mille poolest erines tänavune gripi vastu vaktsineerimise projekt möödunud aastast? Kui mullu tuli teha laiaulatuslikku teavitustööd selle kohta, et apteekides saab gripivaktsiini teha, siis sel aastal ei tulnud see enam kellelegi üllatusena, inimesed on selle mugava võimaluse täiesti omaks võtnud. Pigem tuli küsimusi, millal ühe või teise linna apteegis vaktsineerida saab, miks kõikides Eesti apteekides seda ei tehta või miks vaktsineerimist apteegis pikema aja vältel ei saa teha,» rääkis Danilov.

Gripi vastu sai apteekides tänavu vaktsineerida kuu aja vältel Tallinnas, Tartus, Jõhvis, Kuressaares, Võrus, Rakveres ja Pärnus, kokku 23 apteegis. Vaktsineerimist viisid läbi tervishoiuteenuse osutajad. Kaasatud olid kõik suuremad apteegiketid: Apotheka, Benu, Südameapteek ja Euroapteek.

Apteegis vaktsineerimise võimaluse loomist ajendas statistika grippi haigestunute ja surmade kohta ja et vaktsineerituse tase on olnud Eestis üks Euroopa madalamaid. 

Eestis haigestus hooajal 2018/2019 grippi terviseameti hinnanguliste arvestuste järgi 45 000 – 55 000 inimest. 42,3 protsenti kõigist hospitaliseerimist vajanud patsientidest olid alla 15-aastased lapsed ja noorukid. Gripist tingitud tüsistuste tõttu suri möödunud gripihooajal 57 haigestunut, ülemöödunud hooajal aga 94 haigestunut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles