Millal võib kurguvalu olla tõsisema haiguse tundemärk?

PM Tervis
Copy
Tavaliste külmetushaigustega kaasneb enamasti nohu, kurguvalu ja kergelt palavikuline ning aeglane haiguskulg, mis kestab tavaliselt 3–5 päeva.
Tavaliste külmetushaigustega kaasneb enamasti nohu, kurguvalu ja kergelt palavikuline ning aeglane haiguskulg, mis kestab tavaliselt 3–5 päeva. Foto: Shutterstock

Enamasti on kurguvalu märk viirushaigusest, aga see võib olla ka mõne muu haiguse sümptom.

Neli sümptomit, mis ilmnedes koos kurguvaluga, võivad tähendada tõsist haigust, mis pole pelgalt tavaline viirus, kirjutab Health24.

Kaela ja/või keele turse viitab suurenenud lümfisõlmedele, mis tulevad esile keha laastava põletiku tõttu. Lümfisõlmede turse võivad tekitada näiteks krooniline kurgumandlite põletik, lümfisõlmepõletik ja ka tavaline hingamisteede viirushaigus. Tursunud keel koos kurguvaluga võib aga viidata infektsioonile nagu neelupõletik, kurgumandlite põletik, kõripõletik. 

Nahalööve koos kurguvaluga võib viidata leetritele, aga ka tuulerõugetele, mida peetakse niiöelda lastehaiguseks. Mõlemad nakkushaigused on väga tõsised.

Palavik ühes kurguvaluga viitab viiruslikule või bakteriaalsele infektsioonile, sealhulgas näiteks gripile. Eriti tõsiselt tuleks võtta väikelaste palavikku, mis võib neil kiiresti terviseseisundi halvemaks muuta.

Kange kael ja kurguvalu võivad viidata meningiidile ehk ajukelmepõletikule. Meningiit on väga raske haigus, mis vajab kiiret sekkumist. Selle haiguse põdejal võib olla raskusi kaela ja lõua liigutamisel. Sümptomiteks on veel palavik, iiveldus, oksendamine ja valgustundlikkus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles