Need on maailma kõige vastuolulisemad toidud (1)

Lilian Laanepere
Copy
Mitmed toidud teevad rohkem kahju kui kasu.
Mitmed toidud teevad rohkem kahju kui kasu. Foto: Shutterstock

Järjest enam pööratakse tähelepanu sellele, millised toidud säästavad keskkonda ja tervist. ÜRO kliimaraporti hinnangul on inimese toitumine üks peamisi viise, kuidas planeedi ja inimese tervist positiivselt mõjutada. Suurbritannia teadlased koostasid nimekirja toitudest, millel on suur mõju elukeskkonnale.

  1. Šokolaadi tootmiseks kulub suures koguses vett – ühe 100-grammise šokolaaditahvli tootmiseks kulub 1700 liitrit vett. Samuti on kindlaks tehtud, et šokolaadi tootmine on süüdi 70 protsenti Lääne-Aafrika riikide metsade hävingus. Vastuoluliseks teeb šokolaadi tootmise ka lapstööjõu kasutamine tootmisprotsessis. Šokolaadi tootmiseks on ühes aastas ligi kaks miljonit last sunnitud tegema tervist kahjustavat ning ohtlikku tööd. 
  2. Avokaadod on populaarsed nii Euroopas kui ka Ameerika Ühendriikides, kuid nende kasvatamine on kulukas nii keskkonnale kui ka tarbijale. Tšiili ja Mehhiko farmerid on sunnitud avokaadode kasvatamiseks suunama vett ümber jõgedest, mis on niigi kokku kuivamas. Tegelikult on avokaadodes sisalduvad vitamiinid ja mineraalid olemas ka banaanides, chia seemnetes ja mitmes pähklivõis. Eelistada tuleks maheavokaadosid, et vähendada kahjulikku mõju keskkonnale.
  3. Pakendatud lehtsalatitega on kaks suurt probleemi: pakendid on plastist ning 40 protsenti poest ostetud lehtsalatitest jõuavad enne tarbimist prügikasti. Mitmest mahekauplusest on võimalik salateid osta taaskasutatavates pakendites. Teine variant on võtta pakend ise kodust kaasa, et vähendada plasti tarbimist. 
  4. Veiseliha tootmise suurim probleem on selle mõju keskkonnale. Kliimateadlaste sõnul tuleb inimkonnal punase liha tarbimist lähiaastatel oluliselt vähendada, sest praegune toidutööstus ei ole jätkusuutlik. Kariloomade pidamine tekitab 14,5 protsenti kasvuhoonegaasidest ning 500 grammi veiseliha tootmiseks kulub 7000 liitrit vett. Punase liha tarbimise teine suur probleem on selle mõju inimkonna tervisele. Näiteks on leitud, et enamik USA ja Euroopa inimestest tarbib rohkem liha ja piimatooteid, kui on tervislik ning kalorite ning toitainete poolest vajalik. Üks kolmandik põllumajanduseks kõlblikust maast läheb kariloomade sööda tootmiseks (näiteks 95 protsenti USAs toodetud kaerast ja 60 protsenti maisist läheb loomadele söödaks). See tähendab, et praegune toidutööstus ei toimi jätkusuutlikult ega kulutõhusalt. Kui liha tarbitakse rohkem, kui tervis ja keskkond lubab, peaks selle tootmist maailmas vähendama, hoides seeläbi kokku ressursse ning toites tervislikult ära suurema protsendi inimkonnast. Samuti on kariloomade pidamine üks peamisi põhjusi, miks hävitatakse järjest enam vihmametsi.
  5. Palmiõli, mida kasutatakse väga paljudes toiduainetes, nagu šokolaad, küpsised, maiustused, jäätised, kiirtoit ja lemmikloomade toit, on üks peamisi vihmametsade hävimise põhjusi. Palmiõli ei ole alati toodete koostisosade nimekirjas märgitud ning teadlaste hinnangul sisaldavad 50 protsenti toidupoodides müüdavatest toodetest palmiõli. Samuti on palmiõli tootmise käigus väljasuremise äärele viidud mitu loomaliiki, nagu orangutanid ja tiigrid.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles