Bangladesh hakkab kasvatama toiduainet, mis võib päästa vaesuses elavate laste elud (2)

PM Tervis
Copy
Kuldne riis võib päästa vaesuses elavate laste elud.
Kuldne riis võib päästa vaesuses elavate laste elud. Foto: Shutterstock

Bangladesh on esimene riik, mis hakkab peagi kasvatama vaesuses elavate laste elusid päästvat kuldset riisi, kuid teised riigid kõhklevad.

Kuldne riis arendati välja ligi 20 aasta eest, kui Šveitsi teadlased üritasid leida viisi, kuidas ennetada madala sissetulekuga perede lastel eluohtlikku vitamiinipuudust. Selleks arendati välja riis, mis sisaldab A-vitamiini, mida saab tavaliselt porgandites, spinatis ja maguskartulis sisalduvast beetakaroteenist. A-vitamiin on vajalik silmadele, immuunsüsteemile ning see mängib olulist rolli rakkude muteerumise ja kahjustuste ennetamisel.

Bangladeshis kannatab ligi 20 protsenti lastest A-vitamiini puuduses ning sama olukord on Hiinas, Indias ja teistes Aasia riikides. Madala sissetulekuga perede lapsed söövad päevas vaid paar kausitäit riisi ning see ei ole piisav, et tagada lastele normaalne areng. Üks lahendus sellele probleemile on arendada riis, mis sisaldab rohkem toitaineid ja mineraale. Selleks modifitseerisid teadlased riisitaimi maisis leiduvate beetakaroteeni geenidega ning tulemuseks oli oranži pigmendiga A-vitamiini sisaldav riis.

Geneetiliselt muundatud toiduainete ohutuse hindamisega tegelevad mitmed rahvusvahelised organisatsioonid ja teadlased ning seni pole täheldatud, et nende mõju tervisele erineks tavalistest toiduainetest. Kuldse riisi arendamist on arutatud nüüdseks peaaegu 20 aastat ning selle potentsiaal päästa sadu tuhandeid elusid kaalub üles võimalikud terviseriskid. Teadlased võrdlesid kuldset riisi tavaliste riisitaimedega ning ei tuvastanud mingit erinevust riisi kvaliteedis, välja arvatud A-vitamiini sisaldus. Kui kõik läheb plaanipäraselt, hakkab Bangladesh kuldset riisi tootma hiljemalt 2021. aastal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles