Kuidas külmetusest üleöö vabaneda?

PM Tervis
Copy
Külmetushaigusest vabanemiseks saab inimene palju ise ära teha.
Külmetushaigusest vabanemiseks saab inimene palju ise ära teha. Foto: Shutterstock

Külmal ja pimedal ajal peab inimese immuunsüsteem viirustega võitlemiseks rohkem tööd tegema. Talvel veedavad inimesed rohkem aega siseruumides, mis suurendab viiruste levimise riski. Väheneb ka füüsiline aktiivsus ja kokkupuude päikesevalgusega.

Külmetuse esimesed sümptomid on kurguvalu ja sügelus ninas. Nende sümptomite saabumisel tuleks kohe raviga alustada. Külmetushaigus võib inimese mitmeks päevaks voodisse aheldada ja selle ennetamiseks või ületamiseks on võimalik palju koduste vahenditega ära teha.

  1. Söö küüslauku, sest küüslauk on tugev antioksüdant, millel on antimikroobne, antibiootiline ja viiruseid hävitav toime. Küüslauk aitab leevendada hingamisteede paistetust ning aidata kinnise nina korral. Külmetusega tasub iga paari tunni tagant süüa väike tükike küüslauku.
  2. C-vitamiin aitab turgutada immuunsüsteemi ning seda peaks tarbima 500–1000 milligrammi päevas. Rohkelt C-vitamiini leidub kiivides, apelsinis, lillkapsas ja greibis. C-vitamiinile lisaks võib võtta tsinki toidulisandina või kaunviljadest, seemnetest ja pähklitest.
  3. Üks ebatavalisem meetod on panna voodisse jalga märjad sokid. Esmalt tuleb jalad kuumas jalavannis üles soojendada ning seejärel jahedad ja märjad sokid jalga panna. See stimuleerib vereringet ja aitab vähendada külmetuse kestust, unehäireid ja peavalusid. Jaheda toimel juhib keha jalgadesse rohkem verd ja nii paraneb verevarustus, ilma et tõuseks vererõhk. See tähendab, et paraneb toitainete ringlus ja mürkainete väljutamine käib kiiremini.
  4. Joo piisavalt vett, et vähendada külmetusega sageli kaasnevat limaskestade kuivust. Sooja tee või puljongi joomine võib aidata leevendada kurguvalu ja paistetust. Iivelduse korral võib tee sisse riivida veidi ingverit, millel on tugevad põletikku leevendavad omadused.
  5. Joo vee või teega teelusikatäis õunaäädikat, sest see aitab leevendada kurguvalu ja bakterite hulka limaskestal. Õunaäädikas leevendab puhitust, vähendab aknet ja annab kehale rohkem energiat, kuid teadusuuringutest on selgunud, et õunaäädikas vähendab oluliselt külmetuse sümptomeid.
  6. Anna kehale piisavalt puhkust ja mine võimalikult vara magama. Uni on immuunsüsteemi toimimiseks äärmiselt oluline ning une ajal võitleb organism viirustega.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles