Kuhu läheb haigekassa lisaraha tuleval aastal?

PM Tervis
Copy
Uusi teenuseid ja haiglaravimeid lisatakse 17 miljoni euro eest.
Uusi teenuseid ja haiglaravimeid lisatakse 17 miljoni euro eest. Foto: matej kastelic/PantherMedia / matej kastelic

Järgmisel aastal on haigekassa eelarveks prognoositud 1,6 miljardit eurot ehk eelarve kasvab 144 miljoni euro võrra. Kuhu raha kulub, andis ülevaate haigekassa juhatuse liige Pille Banhard.

Kõige rohkem kulub Banhardi sõnul tervishoiuteenustele. Nende kogumaht 2020. aastal on ligi 1,2 miljardit eurot ehk 73 protsenti haigekassa eelarvest. Ülejäänud osa eelarvest võtavad ravimid, hüvitised, välisravi, vahendab Meditsiiniuudised.

Haigekassa eelarvesse lisaraha toomine tõi ka tervishoiukuludesse täiendavaid teenuseid, mis varem olid rahastatud otse riigieelarvest. Alates 2018. aastast on haigekassa eelarvesse lisandunud kiirabiteenus, mittekindlustatud inimeste vältimatu abi eest tasumine (EMO), vaktsiinid ja vastumürgid ning erinevad tuberkuloosi- ja nakkushaiguste ravimid. 2020. aastal lisanduvad residentuuris õppivate arstide tasustamine ning riikliku siirdamiskeskuse rahastamine. Nendele uutele teenustele eelarves suunatakse ligi 20 miljonit eurot.

Retseptiravimite kallim hind ning suurem kasutus on kompenseeritud inimestele täiendava ravimihüvitise kaudu. Haigekassa tasutavate ravimite ja ravimihüvitise kasutust prognoositakse umbes 183 miljoni euro eest, kasvatades ravimite eelarvet võrreldes selle aastaga ligi 14 miljoni euro võrra.

Kokku kasvab meditsiiniseadmete eelarve ligi 2 miljonit eurot.

Iga aastaga kasvab välisriigis ravi saanud inimeste osakaal. Haigekassa tasub nii meie inimeste vältimatu abi eest Euroopa Liidus kui suunab Banhardi sõnul ka ise inimesi plaanilisele ravile välismaale. Välisravi rahastamiseks planeerime eelarvesse ligi 16 miljonit eurot, mis on 1 miljoni euro võrra suurem 2019. aasta eelarvest.

Kõige suurema osa eelarve kasvust ehk ligi 91 miljonit eurot suunab haigekassa tervishoiuteenustele. Nende all kajastuvad nii perearstiabi, eriarstiabi, õendusabi, hambaravi, kiirabi kui ka tervise ennetus: kõik teenused, mida osutavad patsientidele haigekassa lepingupartnerid ehk teenuseosutajad (arstid, perearstid, hambaarstid, õenduse osutajad ja kiirabi).

Inimestele paremate ravivõimaluste tagamiseks lisatakse uusi teenuseid ja haiglaravimeid loetellu ligi 17 miljoni euro eest. 

Esmatasandi arstiabi paremaks korraldamiseks lisatakse täiendavad e-konsultatsiooni teenused. Perearstidele, kes mingil põhjusel nimistust loobuvad (nt pensionile jäävad arstid), võimaldatakse aasta jooksul tööle võtta nimistu üleandmise eesmärgil arst või arst-resident, jagatakse ümber teenused perearstide rahastuses fondide vahel. Õendusabis lisatakse üldhooldekodu elanikele võimalus saada tervishoiuteenust kohapeal ehk üldhooldekodus ning loetellu lisati statsionaarne hospiitsteenus.

Ravijärjekordade lühendamiseks jääb hinnanguliselt ligi 20 miljonit eurot, mis tervishoiuteenuste 1,2 miljardilisest eelarvest moodustab ligi 2 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles