Lapse ja lapsevanema aeg on oluline mitte vaid lapse jaoks, aga ka lapsevanema arenguks. Miks ja kuidas veeta oma lastega kvaliteetaega ning mida vanem ise sellest saab? Tartu Ülikooli ajuteadlane ja psühholoog Jaan Aru vastab.

Ilmselt on iga lapsevanem mõelnud, kuidas olla hea lapsevanem. Aru sõnul on asi arvatust lihtsam: vanem peab võtma lihtsalt aega lapse jaoks. See kõlab nii lihtsalt ja loogiliselt, aga tänapäeva maailmas see muidugi ei olegi nii lihtne. „Emad-isad tahavad kogu aeg olla oma tööasjadega seotud –  neil on kogu aeg telefon taskus ja kui nad istuvad seal lapsega ja tööasi tuleb vahele, siis nad pööravad tähelepanu tööle,“ selgitab ta tänapäeva keerukust. Spetsialist täpsustab, et et hea lapsevanem on see, kes vahepeal võtab aega ainult lapse jaoks ja see telefon ongi kuskil mujal. Ainus tähtis asi olgu see, et mida laps praegu teeb.

Kvaliteetaeg on kasulik lapsevanemale kui lapsele

„Me oleme väga selline sotsiaalne loomaliik ja tõepoolest meie ajus, kui me teise inimesega, oma lapsega või perega suhtleme, vallanduvad teatud keemilised ained,“ selgitab Aru, et inimese aju saab teistega suhtlemisest mõnutunde. Lapsega koos olles saab keskenduda tema väikestele probleemidele, tema asjadele ja neid tõesti lahendada, samas kui oma tööajal on täiskasvanu ehk keskendunud sellistele probleemidele, mis on nii tüütud ja tekitavad stressi. Võlu seisneb Aru sõnul selles, et lapsega koos on võimalik midagi ära lahendada ning saada selliseid väikeseid edu- ja mõnuelamusi ning see kõik on aju jaoks kasulik.

Mida lapsega koos teha? Millal saada aru, et laps peaks saama omaette mängida? Neile ja paljudele teistele küsimustele saab vastused Tervise Arengu Instituudi taskuhäälingust. Loe lisaks TarkVanem leheküljelt.

Copy