Leetripuhang on röövinud Samoas 39 elu

PM Tervis
Copy
Leetrid levivad läbi õhu.
Leetrid levivad läbi õhu. Foto: Scanpix/AP

Leetripuhang on tapnud Samoas 39 inimest ja registreeritud haigusjuhtude arv aina kasvab vaatamata vaktsiineerimiskampaania populaarsuse tõusule, teatas Maailma terviseorganisatsioon (WHO).

Samoa valitsus kinnitas, et haiguste jälgimisrühmale on teatatud kokku 2936 leetrijuhtumist – iga päev lisandub 250 uut haigusjuhtu, kirjutab Independent.

39-st surmajuhtumist 35 on moodustanud alla nelja-aastased lapsed.

WHO on pannud süü Samoa «tohutus leetripuhangus» vaktsineerimise arvukuse langusele. Aastatel 2017–2018 langes riigi riiklik immuniseerimise määr järsult 74 protsendilt 34 protsendile.

WHO immuniseerimisosakonna direktori Kate O’Brieni sõnul oli 2018. aastal immuniseeritud vaid 31 protsenti alla viieaastastest lastest.

Riigi immuniseerimisprogramm peatati ajutiselt juulis 2018 pärast kahe lapse surma, mis juhtusid aset leidma pärast vaktsineerimist. Hiljem leiti, et surma põhjustasid valesti manustatud ravimid ja kaks tervishoiutöötajat läksid tapmises süüdistatuna kohtu alla.

WHO on juhtinud tähelepanu, et vaktsineerimisega hõlmatust ohustab valeinformatsioon. Samoa valitsus on alates 20. novembrist algatanud leetrivastase vaktsineerimiskampaania, mille käigus on seni kaitsepoogitud 45 000 inimest.

Leetrid on nakkav haigus, mis levib ka õhu kaudu ja raskematel juhtudel võib põhjustada pimedaks jäämist, entsefaliiti, kopsupõletikku ja lõpuks ka surma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles