Viil leiba ja saia võivad valla päästa painava haiguse

PM Tervis
Copy
Gluteen võib põhjustada kaose ka peas. Kui sind kimbutavad migreenihood, võiksid proovida, mis juhtub menüüd muutes.
Gluteen võib põhjustada kaose ka peas. Kui sind kimbutavad migreenihood, võiksid proovida, mis juhtub menüüd muutes. Foto: Tomas Anderson/PantherMedia / Tomas Anderson

Migreen mõjutab miljoneid inimesi maailmas. Igas neljandas leibkonnas on keegi, kes selle haiguse all kannatab. Migreenihoo päästikuks võib olla ka viil leiba või saia.

Migreenihaiged kurdavad tavaliselt erakordselt intensiivset peavalu. Mõnel juhul võib kaasneda ka iiveldus, oksendamine, valgustundlikkus ja pearinglus, vahendab Medical Daily.

Migreeni tekkeks on palju võimalusi. See võib tekkida keskkonnategurite, hormoonide, geenide ja teatud toitude tarbimise tõttu.

Üks üllatav põhjus, miks inimesed kogevad tohutut peavalu, on pagaritoodete söömine. Peasüüdlaseks on gluteenivalk, mida tavaliselt leidub nisus, rukkis ja odras.

Leiva ja saia söömine vallandab migreeni mitmel viisil. Gluteen võib halvasti mõjuda tsöliaakiaga inimestele ehk seedehäirete puhul, mis on põhjustatud valguallergiast.

Tsöliaakiahaigetel vabastab immuunsussüsteem valgu ründamiseks antikeha nimega transglutaminaas (TG) 2. Rünnak kahjustab ka terveid kudesid ja põhjustab põletikulist reaktsiooni, mis võib mõju avaldada ka teistele elunditele, sealhulgas ajule.

Gluteen võib põhjustada migreeni ka tsöliaakiata inimestel. Peavalud tekivad siis, kui valk läbib trigeminovaskulaarset rada (TVP).

TVP sisaldab närve, mis kontrollivad näo tundlikkust, hammustamist ja närimist. Kui gluteen aktiveerib neid närve, võib TVP toota rohkem valku, mida nimetatakse kaltsitoniini geeniga seotud peptiidiks (CGRP), mis on seotud migreenidega.

CGRP põhjustab aju ümbritsevate ajukelme veresoonte laienemist, mille tulemusel lekib aju ümbritsevasse kihti vedelikku ja valke, mis põhjustab turset ja ärritust.

Turse aktiveerib kolmiknärve, mis edastavad sõnumeid teistele ajupiirkondadele, sealhulgas taalamusele, mis loob migreeniga kaasneva valutaju.

Migreen võib alata 15 minuti jooksul pärast gluteeni tarbimist. Inimesed, kes muidu pole gluteenitundlikud, aga kelle peavalu võib olla tekkinud selle tulemusel, peaksid enne proteiinist täielikult vabanemist katsetama erinevate menüüde sobivust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles