Teadlased: vuntsid pakuvad kaitset ohtliku haiguse eest

PM Tervis
Copy
Muhe vunts
Muhe vunts Foto: Elmo Riig

Kansase ülikooli teadurite uuring näitas, et vuntsid ei ole ainult dekoratiivne element, vaid pakuvad ka tõhusat kaitset huulevähi vastu.

«Karvad aitavad kaitsta nii huuli (vuntsid) kui ka peanahka (juuksed). Selle teema kohta pole varem ühtegi uurimust olnud,» kommenteerib uurimisrühma juht dr Daniel Aires.

Ameerika Dermatoloogia Akadeemia ajakirjas ilmunud uurimuses oli testitud umbes 200 meest, kes olid haiglasse kirjutatud aktiinilise keratoosiga. Haigus põhjustab plekke kehapiirkondadele, mis jäävad päikesekiirguse otsesesse mõjusfääri. Eelkõige olid kõigil patsientidel laigud peas, vahendab Pora. Keratoosi peetakse vähi esilekutsujaks ja kui sellega ei võitle, võib see areneda ohtlikuks lamerakk-kartsinoomiks.

«Kuna huulte nahk on üsna õhuke, on aktiiniline keratoos neile eriti ohtlik: see võib süveneda ja kiiresti levida. Ainuüksi Ameerika Ühendriikides saab sellise diagnoosi igal aastal umbes kolm miljonit inimest,» teatab Aires.

Uuringus osalenutest umbes 60 inimesel olid huuli katnud paksud vuntsid, paksus umbes üheksa millimeetrit. Selgus, et just aastaid kantud vuntsid aitasid 16-kordselt vähendada alahuule aktiinilise keratoosi tekkimise riski võrreldes nendega, kellel vuntsid puudusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles