Kuidas juuksurisalongis mitte insulti saada?

PM Tervis
Copy
Juuksepesu ajal võib olla aju verevarustus ohtlikult piiratud.
Juuksepesu ajal võib olla aju verevarustus ohtlikult piiratud. Foto: Shutterstock

Juuksuris käimise üks osa on peapesu salongis. Selleks istub klient spetsiaalsel toolil, pea kuklas, et juuksed kraanikaussi ulatuks. Arstide sõnul võib see asend osutuda inimestele saatuslikuks.

Mõne aasta eest sattus meediasse naine, kellel tekkisid pärast juuksuris käimist insuldi sümptomid. Arstide sõnul olid need tekkinud liigsest survest kaelale, mille tagajärjel oli aju verevarustus ajutiselt tugevalt häiritud. Meedias kirjeldati seda kui «ilusalongi insuldi sündroomi». Tegemist on väga haruldase juhtumiga, kuid arstide sõnul võib midagi sellist  tekkida ka näiteks äkitselt aevastades või valesti venitades.

Chicago haigla arstide sõnul pole tegemist küll päris sündroomiga, kuid et tegelikult on võimalik, et liigne surve kuklasse häirib verevarustust piisavalt, et inimene kas kaotab teadvuse või tekivad esmased insuldi sümptomid. See võib juhtuda aga üldiselt vaid siis, kui inimene on selles asendis liiga kaua, juuksur tõmbab järsult kliendi pead kas üles või allapoole või klient ise üritab end toolil mugavamasse asendisse sättida, pannes selleks kaelale hetkeliselt liigset survet. Salongide kraanikausid on kaelale ebamugavad ning võivad tõsiselt häirida aju verevarustust, kahjustada ajuga ühenduses olevaid suuremaid artereid ning tekitada trombi, mis võib osutuda eluohtlikuks.

Arstid kinnitavad, et tegemist on haruldase nähtusega ning juuksurisse ei pea kindlasti nüüd minemata jätma. Ebamugavuse ja kahjuliku mõju vältimiseks võib lihtsalt kaela alla pehmenduseks mitu rätikut asetada ning teha kindlaks, et inimene ei istu selles asendis liiga pikalt.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles