Maailma esimene paar, kelle laps arenes mõlema vanema üsas

PM Tervis
Copy
Jagatud emadus võimaldab mõlemal emal rasedusest osa saada.
Jagatud emadus võimaldab mõlemal emal rasedusest osa saada. Foto: Shutterstock

Suurbritannia perre sündis beebi, kelle mõlemad vanemad olid rasedusega füüsiliselt seotud. Nimelt veetis beebi osa oma arengust ühe ema üsas ja teise osa teise ema üsas.

Lapse emad Jasmine Francis-Smith ja Donna Francis-Smith said mõlemad beebi kandmisest osa. Paar sai kahe kuu eest poja, kelle teekond maailma oli ainulaadne. Meditsiinis tuntakse protseduuri kui jagatud emadust.

Tegemist on in vivo viljastamisega, mis tähendab, et vastupidiselt in vitro ehk kehavälisele viljastamisele, viiakse viljastatud munarakud inkubaktsiooniperioodiks naise emakasse. In vitro viljastamise puhul on munarakud inkubatsiooniperioodi vältel kehast väljaspool. Pärast inkubaktsiooniperioodi võetakse viljastatud munarakud naise emakast välja ning asetatakse selle naise emakasse, kes raseduse lõpuni kannab. Lapse sünnitas Jasmine, kuid lapse bioloogiline ema on Donna.

In vivo viljastamisega tegeleb Šveitsi firma Anecova ning protseduur viidi läbi Londoni naistekliinikus. Paljud samasoolised paarid eelistavad sellist rasedust, sest nii on protsessiga võrdsemalt seotud mõlemad vanemad. Donna ja Jasmine leiavad, et selline lahendus tekitab rohkem lähedustunnet ja paremat sidet beebiga ning tõenäoliselt hakkavad sellist viljastamist eelistama paljud paarid.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles