Uskumatu pääsemine: alajahtunud naise süda jäi kuueks tunniks seisma (2)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Suurbritannia naine on pärast hüpotermiast ehk alajahtumisest põhjustatud kuuetunnist südameseiskumist täielikult taastunud – seisund päästis arstide sõnul ühtlasi ka tema elu.

34-aastane Audrey Schoeman jäi Hispaanias Pürenee mäestikus matkates 3. novembril lumetormi kätte, mille käigus kaotas teadvuse. Tema abikaasa Rohan helistas hädaabiteenistustele, selgub Vall d'Hebroni haigla avaldusest.

«Arvasin, et ta on surnud,» ütles Rohan intervjuus kohalikule ringhäälingule TV3.

«Ma üritasin tunda pulssi. Ma ei kuulnud hingetõmbeid, ma ei tundnud südamelööke.»

Schoeman viidi Vall d'Hebroni haiglasse, kus ravimeeskonda kuulunud arst Jordi Riera ütles CNNile, et inimese aju saab tavaliselt korvamatut kahju, kui süda lõpetab viieks minutiks löömise, ja Schoemani juhtum on ülimalt haruldane.

«Juhtunu on kehatemperatuuri languse tagajärg,» sõnas Riera.

Ta selgitas, et Schoeman jäi ellu ja ta aju ei saanud kahjustada, kuna tema südametöö peatanud järsk kehatemperatuuri langus aeglustas ka aju ainevahetust, võimaldades elundil hapnikupuudusega paremini hakkama saada.

Schoemani kehatemperatuur oli langenud 18 kraadini ning haigla meeskond kasutas ECMO masinat, mis asendab südame ja kopsude funktsiooni, võimaldades Schoemani verd hapnikuga varustada ja seda kehas ringi pumbata.

Naise keha soojenes aeglaselt ja arstid suutsid alles kuue tunni pärast saada ta südame taas tööle.

«Ta ärkas ja küsis: «Mida ma siin teen?»» ütles Riera.

Schoemani käed kaotasid mõnel määral tundlikkust, kuid see peaks täielikult taastuma, märkis Riera. Samuti naaseb naine juba homme tööle, napilt kuu pärast vahejuhtumit.

«Teadlasena mulle see sõna ei meeldi, kuid see on nagu ime,» ütles Riera eluga pääsemise kohta.

Schoeman tõdes, et tõenäoliselt ei lähe ta enam sel talvel mägedesse, kuid loodab hobiga kevadel jätkata.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles