4 põhjust, miks magada, küüslauguküüs padja all

PM Tervis
Copy
Must küüslauk.
Must küüslauk. Foto: Black Food Festival

Tervislik küüslauk peaks kuuluma iga inimese toidulauale, aga ka selle lõhnas peituvad olulised kasutegurid, mis lenduvad õhus. 

1. Tõrjub sääski ja muid putukaid

Küüslaugu hoidmine padja all aitab vältida sääsehammustusi, vahendab Buzznoble.

Küüslauk on võimas looduslik putukatõrjevahend ja suurepärane isegi taimekahjurite eemal hoidmiseks. Küüslauguvett on lihtne valmistada – lõika küüslauguküüs väikesteks tükkideks, puista vette, mida pritsid köögiviljadele või õistaimedele.

2. Leevendab unetust

Küüslaugu padja alla panemine toob parema une – seda meetodit on kasutatud iidsetest aegadest. Küüslaugule iseäralikku aroomi andvatel sulfiididel on rahustav toime.

3. Aitab võidelda mikroorganismidega

Värske toores küüslauk on iidsetest aegadest olnud kasutusel kui bakterite ja viiruste hävitaja. Küüslaugus on antibakteriaalsed ained, mis võivad pärssida nakkusetekitajate kasvu. Selle purustamisel või lõikumisel tekkiv allitsiin, mis lööb ninna värske küüslaugu lõhnana, on võimeline blokeerima kahte ensüümide rühma, mis võimaldavad nakkusohtlikel mikroobidel peremeesorganismis ellu jääda. Öösel ninna hingatav küüslauguaroom annab oma panuse, et talvel poleks haigustekitajatel immuunsüsteemi kerge maha murda.

4. Küüslauk paneb paremini hingama

Mõned küüslauguühendid võivad põhjustada halba hingeõhku ja isegi kehalõhna. Nende hulka kuulub allitsiin, mis on seen- ja bakteriaalse infektsiooni vastu võitlev antibiootikum. Küüslauk võib aidata ka kinnise nina puhul taas kergemini hingata, leevendades norskamist ja lastes seega paremini välja puhata. Kõige tõhusam moodus oleks purustada 3–4 küüslauguküünt keevasse vette ja auru sisse hingata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles