4 põhjust, miks kannad lõhenevad

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Lõhenenud kandade sümptomiteks on kollakaks, tumedamaks tõmbunud ja paksenenud nahk talla all, mis ketendab, praguneb ning koorub. Üha süvenevate lõhede tõttu võib tekkida ka veritsus ja pidev valu astumisel. Miks kannad käest lähevad?

Seismine

Pikaajaline seismine, eriti kõval põrandal, võib põhjustada talla paksendeid. Pidev hõõrdumine ja rõhk võivad lõpuks põhjustada ka pragusid ja avatud haavandeid, mis võivad veritseda ja põhjustada valu. Kui peate pikka aega seisma, kandke kindlasti mõistliku suurusega jalanõusid.

Lahtise kannaosaga kingad

Kannaosa paljastavad õhukese tallaga kingad on mõranenud kandade peamised põhjused. EPodiatry.com andmetel põhjustab avatud kannaga kingade kandmine jala kannaosa laienemist, mis omakorda avaldab sellele täiendavat survet ja muudab lõhenemisele vastuvõtlikumaks. Vältige liiga sageli kontsade ja samuti õhukese tallaosaga jalatsite kandmist. Lisaks võivad halvasti jalga passivad kingad muuta mõranenud, veritsevate ja valulike kandade tekke suhtes väga haavatavaks. Jalats peab sobituma jalaga nagu valatult.

Rasvumine

Ülekaalulisuse korral võib seismine avaldada jalgadele väga suurt survet. EPodiatry.com kirjutab, et suureneb surve kanna all olevale rasvapadjale, põhjustades selle laienemist küljele – kui nahk ei ole elastne, põhjustab seal tekkiv surve lõhenemisprotsessi.

Haigused

Näiteks suhkruhaigus ja kilpnäärme alatalitlus põhjustavad naha kuivamist, muutes vastuvõtlikumaks kannas tekkivate lõhede suhtes. Nahahaigused, nagu psoriaas ja ekseem, võivad samuti kaasa aidata pragunenud kandade tekkele. Kreemita kandu, see aitab leevendada naha liigset kuivust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles