Naiste hulgas levinud tegevus tõstab oluliselt vähiriski

PM Tervis
Copy
Juuste värvimine on seotud kõrgema rinnavähi riskiga.
Juuste värvimine on seotud kõrgema rinnavähi riskiga. Foto: Shutterstock

USA riikliku terviseinstituudi teadlaste uues uuringus seostati juuksevärvide ja keemilise juuksesirgendaja kasutamist suurema rinnavähi riskiga. Mustanahaliste naiste puhul oli risk enam kui kuus korda suurem.

Kolmapäeval ajakirjas International Journal of Cancer avaldatud uuringus jälgiti 46 709 naist, kelle õdedel oli diagnoositud rinnavähk. Selle esinemise ajalugu perekonnas peetakse rinnavähi tekke riskiteguriks.

Naistel, kes väitsid, et nad kasutasid enne uuringusse tulemist juuste püsivärve, oli 9 protsenti suurem tõenäosus haigestuda rinnavähk, võrreldes naistega, kes seda ei teinud.

Mustanahalised naised kasutasid püsivaid juuksevärve vähem, kuid pärast nende kasutamist oli neil oluliselt suurem risk haigestuda rinnavähki kui valgetel suguõdedel.

Püsivärviga juuste värvimine seostus mustade naiste puhul 45 protsenti kõrgema rinnavähi riskiga ja valgete naiste hulgas tõstis ohtu seitsme protsendi võrra.

Juuste värvimise sagedus oli võtmetähtsusega. Mustadel naistel, kes värvisid juukseid iga viie kuni kaheksa nädala järel, oli rinnavähi risk 60 protsenti suurem.

Keemilise juuksesirgendaja kasutamine seostus nii mustanahaliste kui ka valgete naiste puhul 18 protsenti kõrgema rinnavähiriskiga, ehkki mustad naised kasutasid toodet palju tõenäolisemalt, koguni 74 protsenti, võrreldes kolme protsendi valgete naistega.

Tuleb meeles pidada, et uuritud naistel oli juba perekonnaajaloo tõttu suurem rinnavähi risk.

Peamised rinnavähi välditavad riskifaktorid on tubaka tarbimine, rasvumine, liigsed kalorid ja vähene liikumine. Need on seotud vähemalt 12 vähitüübiga.

Ka alkoholi tarbimine on selgemalt seotud rinnavähi tekke riskiga kui keemilised värvained ja sirgendajad, tõdesid ka uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles