Tartu Ülikooli eestvedamisel parandatakse Euroopa viljatusravi kvaliteeti

PM Tervis
Copy
Viljastamine.
Viljastamine. Foto: Caro / Markus Wächter/Caro / Markus Wächter

Viljatusravi on üks osa paljude perede elust. Ligikaudu viis protsenti kõikidest paaridest saab lapse tänu meditsiini abile. See arv võiks aga olla ligikaudu kaks korda suurem.

Tartu Ülikooli reproduktiivmeditsiini professori Andres Salumetsa juhtimisel loodud teaduskonsortsium püüab paremini mõista, kuidas inimese embrüo areneb, kuidas toimub embrüo ja ema vaheline suhtlus ning missuguseid meditsiinilisi tehnoloogiaid võiks pakkuda lastetusravi tõhustamiseks.

Professor Salumetsa sõnul on Eesti lastetusravi kättesaadavuse poolest üks maailma parimaid riike, sest meil on ravi tasuta ja kergesti kättesaadav, ent selle tulemusena sündivate laste arv on siiski jäänud tagasihoidlikuks. «Lastetusravi vähene tulemuslikkus on kõikjal maailmas suur probleem,» tõdes Salumets.

Salumetsa eestvedamisel loodud teaduskonsortsium MATER koondab seitsme Euroopa riigi juhtivaid ülikoole ja ettevõtteid, mille eksperdid aitavad arendada uuenduslikke reproduktiivmeditsiini tehnoloogiaid. «Meie eesmärk on korraldada baasteaduslikke ja kliinilisi uuringuid naiste reproduktiivmeditsiini valdkonnas, et parandada viljatusravi kvaliteeti, tõhusust ja ohutust,» selgitas ta.

Konsortsiumi teaduslikud eesmärgid hõlmavad nii munaraku küpsemist kui ka embrüo ja loote arengut, aga samuti naise viljakuse hormonaalset ja geneetilist regulatsiooni ning personaalmeditsiini võimaluste rakendamist reproduktiivmeditsiinis. MATER-i uuringutes käsitletakse ka loote tervise probleeme ja loote haiguste tuvastamise meetodeid. «Kokkuvõttes on meie suurim soov pakkuda uuenduslikke ravivõimalusi kõikidele paaridele, kes vajavad laste saamisel meditsiinilist abi,» ütles Salumets.

Projekti on kaasatud 15 doktoranti, kelle uurimis- ja teadustöö täidab projekti eesmärke ning kellel on potentsiaal saada reproduktiivmeditsiini vallas noorteadlasteks.

Lisaks teadustööle ja õpingutele partnerülikoolides – Tartu Ülikoolis, Rootsi Karolinska Instituudis, Belgia Katoliiklikus Leuveni Ülikoolis ning Soome Helsingi ja Oulu ülikoolis – saavad doktorandid ka praktilise ettevõtluskogemuse. Selleks läbivad nad tööpraktika vähemalt ühes projekti partnerettevõttes, kelle seas on Tervisetehnoloogiate Arenduskeskus, Soome ettevõte Blueprint Genetics, Poola ettevõte Invicta, Hispaania ettevõte Igenomix ja Itaalia ettevõte Sismer.

Projekti MATER, mis kujutab endast uuenduslikku koolitusvõrgustikku naiste reproduktiivmeditsiini edendamiseks, rahastab Euroopa Komisjon programmist «Horisont 2020».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles