Mis juhtub, kui inimesele pipragaasi näkku lasta? (1)

Lilian Laanepere
Copy
Pipragaas võib halvata nii nägemise kui hingamise.
Pipragaas võib halvata nii nägemise kui hingamise. Foto: Shutterstock

Pipragaas on tõhus enesekaitsevahend, mida kasutavad nii politseinikud kui tavainimesed. Tegemist on pihustatava gaasi või geeliga, mis aitab toime tulla vägivaldse või ähvardava inimesega talle tõsiselt viga tegemata.

Pipragaasis sisalduvad kemikaalid põhjustavad tugevat ärritust limaskestades ja silmades, põhjustades ajutist pimedust ning valu. See sisaldab suures koguses kemikaali, mis annab piprale terava maitse ning stimuleerib pisarakanaleid. Pipragaas sisaldab õli, mida leidub ka tšillipipardes, aga gaas sisaldab seda märksa suuremas koguses. Näiteks on jalapeno teravuse skoor Scoville skaalal 2500–5000 ühikut, kuid pipragaasi skoor 2–5 miljonit ühikut.

Kui inimesele pipragaasi silma lasta, sulguvad tema silmad koheselt ning tekib tugev põletav tunne ja valu. Sellele järgneb ajutine pimedus, mis kestab 30–45 minutit. Pipragaas põhjustab muuhulgas kurguvalu, paistetust, köhimist, hingeldamist, lämbumistunnet ja võimetust rääkida. Rängemal juhul võib tekkida hapnikupuudus ning inimene võib kaotada teadvuse.

Pipragaasiga kokkupuute vältimine on tavainimesele võrdlemisi lihtne – tuleb hoiduda politseinike agressiivsest provotseerimisest ja inimeste ründamisest või ähvardamisest. Eriti aga peaksid seda meeles pidama kõrge vererõhu, astma või südameprobleemidega inimesed. Nimelt hoitavad eksperdid, et kõrge vererõhu või astmaga inimestel võib pipragaasi sisse hingamisel tekkida lämbumisoht, insult või infarkt.

Esmaabitöötajatel on pipragaasi sümptomite leevendamiseks olemas spetsiaalsed lahused ja märjad salvrätid, kuid ärritust ja valu saab leevendada ka koduste vahenditega. Arvestades, et pipragaas sisaldab õli, ei ole sümptomite leevendamisel veest abi, sest vesi ja õli molekulaarsel tasandil ei segune. Seetõttu on soovitatav pesta nahka ja silmi beebišampooni või seebiga ja loputada rohke veega. Samuti saab kasutada ära 30–45 minutit ajutist pimedust, mille ajal niikuinii suurt midagi teha ei saa, et mõelda, kuidas sellist olukorda tulevikus vältida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles