Teadlased olid sunnitud katkestama aborti peatavate ravimite katsetamise (1)

PM Tervis
Copy
Naine karjatas esimese sisselõike peale, aga sellele ei pööratud tähelepanu ja jätkati.
Naine karjatas esimese sisselõike peale, aga sellele ei pööratud tähelepanu ja jätkati. Foto: Shutterstock

California Ülikooli meditsiiniteadlased olid sunnitud katkestama uuringu, milles üritati välja selgitada medikamentoosse abordi katkestamise mõju naiste tervisele ja loote arengule. Uuring katkestati pärast seda, kui uuringus osalenud naistel tekkisid tõsised tüsistused.

Ameerika teadlaste sõnul on selge, et abordi katkestamine ei ole turvaline ega teaduspõhine protseduur. Tegemist oli esimese kliinilise uuringuga, milles vaadeldi, mis juhtub, kui medikamentoosne abort poole peal katkestada.

Uuringus osales 12 rasedat, kes olid otsustanud teha medikamentoosse abordi. Selle käigus tuleb esmalt võtta mifepristooni tablett, mis blokeerib progesterooni retseptorid, takistades seeläbi raseduse arengut. 24–48 tundi hiljem tuleb võtta misoprostooli tablett, mis tekitab emakas kokkutõmbed, mille tagajärjel rasedus katkeb. Uuringus võtsid naised vaid esimese tableti ning manustasid teise tableti asemel hoopis progesterooni. Selgus, et tegemist pole tõhusa meetodiga ning üks uuringus osalenud naine vajas tõsise verejooksu tõttu ka haiglaravi ning ka teistel esinenud tüsistuste tõttu otsustasid teadlased uuringu katkestada.

Abordivastaste liikumine on lähtepunktiks võtnud uuringud, mille tulemused on nii eetilistel kui metodoloogilistel kaalutlustel ümber lükatud. Teadlased ja arstid on seisukohal, et abordi katkestamine ei ole turvaline ega tõhus ning seda ei tohiks propageerida meditsiinilise protseduurina. See aga pole takistanud abordivastastel kampaaniaid korraldada ning kaheksal USA osariigil muuta seadusandlust nii, et kliinikud on sunnitud naistele seda protseduuri siiski pakkuma.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles