Loe, milliseid ohtlikke kemikaale leidub tampoonides

PM Tervis
Copy
Tampoonides leidub mitmeid kahjulikke kemikaale.
Tampoonides leidub mitmeid kahjulikke kemikaale. Foto: Shutterstock

Naised kasutavad oma elu jooksul umbes 10 000–11 000 tampooni ning sellega kaasnevad mitmed terviseriskid. Tampoonidega jõuab naise organismi regulaarselt pestitsiide ja teisi kahjulikke kemikaale ning seetõttu on oluline nende ainete mõjust teadlik olla.

Teadlased hoitavad, et tampoonides leidub tegelikult mitmeid tervisele ohtlikke kemikaale, millega naised iga kuu kokku puutuvad. Võimalusel tuleks eelistada võimalikult looduslikke tampoone või menstruaalanumaid, mis on muuhulgas ka keskkonnasõbralikumad.

  1. Raion ehk suure imavusega polümeerkiud, mis suurendab toksilise šoki riski ning häirib endokriinsüsteemi toimimist. Teised kolm sünteetilist materjali – polüester, karboksüülmetüültselluloos ja polüakrülaat-raion – on nüüdseks kahjuliku mõju tõttu koostisosade hulgast välja arvatud ning teadlased soovitavad ka raionist loobuda.
  2. Dioksiin on kemikaal, mis tekib kloriini töötlemise käigus. Dioksiin on väga mürgine kemikaal, mis tekitab vähki. Teadlaste hinnangul on ka väike kokkupuude dioksiiniga tervisele ohtlik, sest dioksiin mõjutab hormonaaltasakaalu ning võib häirida immuunsüsteemi toimimist.
  3. Mitte-orgaaniline puuvill on geneetiliselt muundatud nii, et pestitsiidid ja herbitsiidid taime kasvamist ei häiriks. Tänu sellele saab mitte-orgaanilise puuvilla põldudel kasutada suuremas koguses mürgiseid taimekaitsevahendeid, mis jõuavad tampoonide kaudu naise organismi ja suurendavda vähi riski. Samuti on leitud, et taimekaitsemürgid võivad mõjutada viljakust.
  4. Bisfenool A (BPA) on plastis leiduv endokriinsüsteemi toimimist häiriv kemikaal, millega inimesed niikuinii iga päev kokku puutuvad. Teadlased hoiatavad, et BPA-d sisaldavad tampoonid võivad mõjutada viljakust, häirida hormonaaltalitlust ja suurendada vähi riski.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles