Vulkaanipurske ohvrid vajavad 120 ruutmeetrit nahka

PM Tervis
Copy
Satelliidipilt vulkaanilisest Valgesaarest.
Satelliidipilt vulkaanilisest Valgesaarest. Foto: /AP

Uus-Meremaal esmaspäeval toimunud vulkaanipurske tagajärjel vigastada saanud patsientide raviks on tellitud 120 ruutmeetrit nahka, vahendab CNN.

Kui vulkaanipurse toimus, viibis Valgesaarel 47 inimest. Kuus nendest suri ja 25 inimest on praegu haiglas kriitilises seisundis. Saarel jätkatakse kadunuks jäänute ja võimalike hukkunute otsinguid.

Nahka on vaja vulkaanilise tuha ja gaasi tagajärjel raskelt vigastatud patsientide raviks. Teisipäeval ütlesid meditsiiniametnikud, et 27 haiglas viibinud inimesel on põletushaavad vähemalt 30 protsendil kehast ja paljudel on ka hingamisteede põletused, nii et nad vajad hingamisel abi. 

Vulkaanis oli happeline järv, mille auruplahvatused põhjustasid inimestele ohtlikke põletusi. Patsientide põletusi raskendasid õhku paiskunud gaasid ja kemikaalid.

«Praegu on meil (naha) varud, kuid hangime kiiresti lisa, et rahuldada nahasiirikute, ka ajutiste, nõudlust,» ütles Peter Watson kohalikust terviseametist. «Arvame, et patsientide jaoks on vaja täiendavalt 120 ruutmeetrit nahka.»

Inimesel on tavaliselt kehal kokku nahka üks kuni kaks ruutmeetrit. 

Naha tellimus on tehtud ja see tuleb USA-st, ütles Watson. Nahasiirikuid pakuvad ka naaberriigi Austraalia doonorkudede pangad. Siirikud pärinevad doonoritelt, kelle seljalt ja jalgade tagaküljelt võetakse pärast surma õhuke kiht nahka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles