Teadlased avastasid teguri, mis vähendab eesnäärmevähi riski poole võrra

PM Tervis
Copy
Füüsiline aktiivsus aitab hoiduda vähki haigestumisest
Füüsiline aktiivsus aitab hoiduda vähki haigestumisest Foto: Shutterstock

Uut eesnäärmevähi riskifaktorite hindamise meetodit kasutavad teadlased on leidnud seose kehalise aktiivsuse puudumise ja kõrgema vähiriski vahel.

Uute tõendite kohaselt võib füüsiline aktiivsus aidata vähendada eesnäärmevähi riski. USA riikliku vähiinstituudi andmetel on ainuüksi Ameerika Ühendriikides tänavu diagnoositud 174 650 uut eesnäärmevähi juhtu.

Vaatamata selle laiale levikule pole spetsialistidel olnud seni piisavalt teadmisi riskitegurite kohta, mis võivad eesnäärmevähi arengus rolli mängida. Vähiinstituut on toonud võimalike põhjustena välja mitmete tegurite koosesinemise – sealhulgas kõrgema vanuse, eesnäärmevähi põdemise perekondliku ajaloo ning E-vitamiini, foolhappe ja kaltsiumi normist kalduva sisalduse kehas.

Hiljuti on Suurbritannia Bristoli ülikooli ja Londoni Imperial College'i teadlaste meeskond kasutanud teistsugust lähenemist, et eesnäärmevähi riskifaktorite kohta rohkem teada saada.

Uues uuringus, mille leiud ilmuvad nüüd ajakirjas International Journal of Epidemiology, kasutasid uurijad meetodit nimega «Mendeli randomiseerimine», mis võimaldab teadlastel vaadata geneetilisi variatsioone, et hinnata põhjuslikke seoseid erinevate võimalike riskifaktorite ja teatud tulemuste - antud juhul eesnäärmevähi - vahel.

Füüsiline aktiivsus võib riski üle poole vähendada

Teadlastel oli juurdepääs maailma vähiuuringute fondi andmetele, sealhulgas 79 148 eesnäärmevähiga patsiendi ja 61 106 terve mehe meditsiinilisele teabele.

Analüüsist selgus, et inimestel, kelle geneetiline variatsioon suurendas nende füüsilise aktiivsuse tõenäosust, oli eesnäärmevähi risk 51 protsenti madalam kui inimestel, kellel seda geneetilist variatsiooni ei olnud.

Veelgi enam, teadlased selgitavad, et «füüsiline aktiivsus» tähendab antud juhul kõiki aktiivsuse vorme, mitte ainult treenimist.

Sellest järeldavad uuringu autorid, et sekkumised, mis julgustavad mehi oma kehalise aktiivsuse taset tõstma, võivad kaitsta eesnäärmevähi eest.

«See uuring on kõigi aegade suurim, kus kasutatakse suhteliselt uut meetodit, mis täiendab praegusi vaatlusuuringuid, mõistmaks seda, mis põhjustab eesnäärmevähki,» märgib uuringu kaasautor, doktor Sarah Lewis ajakirjas Medical News Today.

«Tulemused viitavad sellele, et kehalise aktiivsuse mõju eesnäärmevähile võib olla suurem, kui seni arvati. See julgustab loodetavasti mehi aktiivsemalt tegutsema.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles