Mitmes Aasia riigis pagendatakse naised menstruatsiooni ajaks kodust minema

PM Tervis
Copy
Nepali tüdrukud peavad päevade ajal üksi õues, onnides või loomalaudas magama.
Nepali tüdrukud peavad päevade ajal üksi õues, onnides või loomalaudas magama. Foto: Shutterstock

77 protsenti Nepali tüdrukutest on sunnitud menstruatsiooni ajal spetsiaalsetes onnides magama. Paljudel naistel ei ole sel ajal lubatud viibida oma kodus, puudutada teisi inimesi või süüa teatud toiduaineid.

Nepalis ja ka teistes Aasia riikides peetakse naisi menstruatsiooni ajal või vahetult pärast sünnitamist räpasteks ja seepärast hoitakse nad sel ajal ülejäänud pereliikmetest lahus. Samuti kardetakse, et menstruatsiooni ajal toob naine halba õnne – näiteks kardetakse, et kui naine päevade ajal kodus viibib, võib mõni pereliige raskelt haigestuda või surra. Sama uskumuse tõttu on paljud naised sunnitud sünnitama ihuüksi, mis on üks piirkonna rasedate suure suremuse põhjus.

Naised ja tüdrukud saadetakse iga kuu spetsiaalsetesse onnidesse, kus neil ei ole võimalik end pesta, loomade või seksuaalkurjategijate eest kaitsta või soojas püsida. Teadlaste andmetel kaotavad paljud noored naised selle tõttu elu. 2018. aasta augustis keelati naiste pagendamine onnidesse ära ning see traditsioon on karistatav kolmekuuse vangistuse või 37-dollarilise rahatrahviga. Mitmed onnid hävitati lootuses, et see takistab naisi kodudest välja ajamast, kuid kohalike sõnul saadeti enamik naisi seejärel lihtsalt õue magama. Samuti on raske inimesi selle eest süüdi mõista, sest naised ei julge sageli oma pere vastu kohtusse minna.

Teadlased vestlesid 400 Nepali tüdrukuga vanuseahemikus 14–19 ning leidsid, et 77 protsenti neist oid sunnitud iga kuu päevade ajal kodudest lahkuma. Pered, kes ei saa endale eraldi onni lubada, saadavad tüdrukud õue või loomalauta magama. See mõjutas tugevalt tüdrukute vaimset tervist – paljudel esines depressiooni, ärevust ja madalat enesehinnangut. Tüdrukud kartsid onnides kõige enam vägistamist ja putuka- ning maohammustusi.

Tüdrukuid ja naisi hirmutatakse jutuga sellest, et kui nad traditsiooni ei järgi, juhtub nende tõttu kogu nende perega midagi halba. Kohalike noorte sõnul on uskumus nii sügavalt juurdunud, et ainus lootus on oodata, et vanem põlvkond, kelle meelt muuta on peaaegu võimatu, eest ära sureks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles