Doktor Viigimaa selgitab, milline südameprobleem paneb suurde insuldiohtu

PM Tervis
Copy
Kardioloog Margus Viigimaa ütleb, et istumine on uus suitsetamine.
Kardioloog Margus Viigimaa ütleb, et istumine on uus suitsetamine. Foto: Toomas Tatar

«Raske südamerütmihäirega, kus süda on täiesti rütmist väljas, võib kaasneda vereklompide teke südamekodades, ja kui sealt välja pääsevad, võivad need jõuda näiteks ajju, tekitades insuldi,» ütles Põhja-Eesti regionaalhaigla südametervise kabineti ülemarst, professor Margus Viigimaa. Samuti võivad trombid sattuda mujale organismi.

Sestap on südamerütmihäirete varane tuvastamine ülimalt tähtis. Kui süda on rütmist pidevalt väljas, võib see viidata ka algavale südamehaigusele või probleemile, selgitas Viigimaa regionaalhaigla saates «Tervisepooltund». Rütmihäireid ei saa kunagi pidada normaalseks elu osaks – need on probleemi ilming. Paljud raske südamerütmihäirega inimesed ei oska arsti sõnul neile kahjuks tähelepanu pöörata.

Rütmihäire on aga siiski sage põhjus, miks üldse südamearsti juurde pöördutakse. Viigimaa sõnul on osa patsiente suures mures ka ühe-kahe vahelöögi tõttu päevas. «Kui on ülepingutus või kui inimene on magamata – eriti need, kes suitsetavad – nendel paratamatult süda reageerib mõne vahelöögiga. Süda on aga hästi kaitstud ja nii kergesti seisma ei jää,» kinnitas Viigimaa. Igal juhul peab kardioloogi sõnul seisundit uurima.

Südametegevuse uurimiseks pannakse ööpäevaks peale holtermonitooring, mille abil näeb, kui palju on valesid lööke. Enamik neist ei ole ohtlikud, aga mõnel inimesel võib neid olla väga palju ning see annab tunnistust rütmihäirest. Enda südametegevusest ja võimalikest vahelöökidest võib saada esiti aimu ka pulssi katsudes või siis moodsamate vererõhuaparaatidega, mis annavad ülevaate ka kodade virvendusarütmiast.

Mõnikord võib olla südamerütmihäirete põhjus madal kaaliumi- või magneesiumitase, mille vaegust leevendades pöördub südametöö paremuse poole.

Südamerütmihäirete raviks on aga tõhusad võimalused. «Nii nagu rütmihäirete põhjusi on palju, on ka ravimeid palju ja see ravim, mis sobib ühele inimesele, ei pruugi sobida tema õele-vennale,» ütles Viigimaa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles