Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Professor annab nõu, kuidas vältida listeeriabakteriga nakatumist

Copy
Lõhe.
Lõhe. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Listerioosi põhjustav bakter Listeria monocytogenes paljuneb erinevalt teistest bakteritest ka 4 kraadi juures, sealhulgas külmkapis. Seda leidub pinnases, vees, juurviljades, loomade, lindude ja putukate soolestikus, selgitab Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia professor Irja Lutsar.

Listeria monocytogenes elab kerges soola ja happe keskkonnas. Talle meeldib niiske keskkond, kuid mitte kuiv. Bakter hävineb 70 kraadi juures ehk toidu kuumtöötlemisel.

Professor Lutsari sõnul haigestuvad kokkupuutel listeeriabakteriga just nõrga immuunsusega isikud: vanurid, vastsündinud, immuunsupressiivset ja bioloogilist ravi saavad inimesed. Immuunpuudulikkusega haiged peavad vältima pesemata puu- ja juurviljade, pooltoore liha, külmtoodetud kala ja toorjuustu söömist.

Maaülikooli professori Mati Roasto soovitused listeeriabakteri vältimiseks on järgmised:

  • Eelista värsket toitu ning söö toitu korraga väikeses koguses.
  • Ära söö toitu, mille säilimisaeg («kõlblik kuni») on läbi.
  • Reguleeri kodu külmkapi temperatuur võimalikult madalaks, nt 2–3 kraadi juurde.
  • Säilita toored ja valmistoidud eraldi.
  • Taga toiduga (eriti valmistoiduga) kokkupuutuvate pindade puhtus.
  • Kui kuulud riskirühma, siis ära söö kuumutamata kala- ja lihatooteid; väldi toorpiima joomist ning ära söö pastöriseerimata piimast valmistatud piimatooteid ja pehmeid juuste.
  • Kuumuta toitu korralikult!
  • Järgi toidupakendil esitatud toiduvalmistamise ja säilitamise infot.
  • Kalatooted pole ohtlikud, kui järgida kirjeldatud soovitusi.
Tagasi üles