Levinud viga, mis võib panna juuksed välja langema

PM Tervis
Copy
Liiga pingule tõmmatud hobusesaba avaldab juuksefolliikulitele ja peanaha närvilõpmetele sedavõrd suurt survet, et võib põhjustada nii peavalu kui juuste väljalangemist.
Liiga pingule tõmmatud hobusesaba avaldab juuksefolliikulitele ja peanaha närvilõpmetele sedavõrd suurt survet, et võib põhjustada nii peavalu kui juuste väljalangemist. Foto: Shutterstock

Hobusesaba on peetud juba aastakümneid stiilseks ja mugavaks, aga see võib põhjustada ka tõelist peavalu.

Uuringud on näidanud, et hobusesaba korduv kandmine võib tekitada juuksefolliikulitele avaldatud liigse surve tõttu alopeetsiat ehk juuste väljalangemist, kirjutab Huffington Post

Miks hobusesaba põhjustab peavalu? Michigani peavalu ja neuropaatilise valu keskuse neuroloog Wade Cooper selgitab, et «hobusesaba peavalu», nagu teadurid seda hellitavalt kutsuvad, tekib naha pingule tõmbamise tõttu. «Mehhanism seisneb selles, et meie peanahas on valutundlikud närvid,» räägib Cooper. «Kui neile avaldab mõju tõmbejõud, mis ei pruugi esialgu haiget teha, muutuvad selle kestuse kasvades närvid üha tundlikumaks. Lõpuks saadab see valusignaali ajusse.»

Närvilõpmetele avaldatud surve tõttu tekib peavalutunne või tundmus, nagu juuksed valutaksid. Ka kerge puudutuse peale ajusse minev signaal võib ülestimulatsiooni tõttu saada siis tõlgendatud tõsise valuaistinguna, mispärast juuste kammimine osutub täielikuks põrgupiinaks.

Mõned uuringud on valutama kippuvat peanahka seostanud ka vähese une, hormonaalsete muutuste ja menstruaaltsükliga. Samuti on tundlikkusele kalduvad juba peavaludega kimpus inimesed või kel on valutundlikkushäire. Viga on tavaliselt aga lihtsalt liiga pingule tõmmatud hobusesabas, mida kantakse järjest ka liiga kaua. 

Probleemi leevendab tavaliselt hobusesaba lõdvemalt paikasättimine või juuste vallapäästmine, mille korral peaksid valuaistingud mööduma hiljemalt tunniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles