Teadlased selgitasid välja, kui kaua peaksid mehed enne eostamist alkoholist hoiduma (1)

PM Tervis
Copy
Alkoholi tarvitamine
Alkoholi tarvitamine Foto: Shutterstock

Eelnevatest teadusuuringutest on selge, et lapse tervisele avaldab mõju raseduse ajal tarbitav alkohol. Teadlaste sõnul on suureks ohuks ka tulevaste isade alkoholitarbimine.

Äsja ilmunud teadusuuringus jõuti järeldusele, et isaks saada soovivad mehed peaksid enne lapse eostamist vähemalt kuus kuud alkoholitarbimise lõpetama, et vältida kaasasündinud südamedefektide riski.

Uuring tehti 41 747 kaasasündinud südamehaigusega lapse ja 297 587 terve lapse vanema tervisekäitumist uurides.

Analüüsi tulemuste kohaselt on kaasasündinud südamedefektiga lapse sündimise risk 44 protsenti suurem, kui isad jõid alkoholi vähemalt kolm kuud enne viljastumist. Risk ilmnes ka väikeste koguste puhul. Nende hulgas, kes joovad suurtes kogustes – viis või enam jooki korraga –, tõuseb see näitaja 52 protsendini.

Mõistagi pole erandiks emad. Risk sünnitada südamedefektiga laps oli 16 protsenti suurem naiste hulgas, kes olid tarbinud alkoholi kolme kuu jooksul enne viljastumist või raseduse esimese kolme kuu jooksul.

Tulemused viitavad uuringu teinud teadlaste sõnul sellele, et kui paarid proovivad last saada, ei tohiks mehed alkoholi juua vähemalt kuus kuud enne viljastamist. Mis puutub naistesse, siis peaksid tulevased emad lõpetama alkoholitarbimise teadurite soovituse kohaselt juba aasta enne eostamist ja vältima seda terve raseduse ajal.

Uuring ilmus teadusajakirjas European Journal of Preventive Cardiology.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles