Loe, kui palju kaela ja peavigastusi põhjustavad nutitelefonid

PM Tervis
Copy
Nutitelefonide kasutamine põhjustab mitmeid vigastusi.
Nutitelefonide kasutamine põhjustab mitmeid vigastusi. Foto: Shutterstock

Arstide sõnul on kõndides telefoni kasutamine tänapäeval noorte seas uus purjus autojuhtimine. Hiljutisest uuringust selgus, et tänaval jalutades sõnumite lugemine ja saatmine põhjustas viimase 20 aasta jooksul kõik telefonide kasutamisega seotud pea- ja kaelavigastused.

Ameerika teadlaste andmetel põhjustas autoroolis telefoni kasutamine 2017. aastal 3166 surma, kuid see pole sugugi ainus viis, kuidas inimesed nutiseadmeid kasutades oma tervise ohtu seavad. Kõndides sõnumite lugemine ja saatmine suurendab oluliselt pea- ja kaelavigastuste riski ning nende vigastuste hulk on viimase 20 aasta jooksul oluliselt suurenenud.

Teadlased analüüsisid 20 aasta jagu terviseandmeid ja haiglasse pöördumise põhjusi ning leidsid, et kõige enam satub nutitelefonide tõttu tekkinud pea- ja kaelavigastuste tõttu haiglasse 13–29-aastaseid noori. Teadlaste hinnangul on viimase 20 aasta jooksul nutiseadmete tõttu juhtunud teadaolevalt 76 043 vigastust, kuid tegelik arv võib olla märksa suurem, sest tänavapildis saadud kergemate vigastusega ei pöörduta alati arstile.

Üks kolmandik vigastustest oli pea piirkonnas, teine kolmandik näo piirkonnas, sealhulgas silmade ja nina ümbruses. Veidi üle 12 protsendi vigastustest olid kaelavigastused ning kõige sagedasemad vigastusetüübid olid rebendid, verevalumid, lõikehaavad, kriimustused või seesmised vigastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles