Kust saab pühade ajal arstiabi?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Lihtsamate terviseküsimuste puhul saab abi perearsti nõuandetelefonilt.
Lihtsamate terviseküsimuste puhul saab abi perearsti nõuandetelefonilt. Foto: Shutterstock

Et tervisemuredega inimesed pikkade pühade ajal erakorralise meditsiini osakondi üle ei koormaks, ent häda korral siiski abi saaks, tasub teada, et tasuta saab abi ka perearsti nõuandetelefonilt.  

Kui tervisemure ei vaja vältimatut abi, tasub esmalt helistada perearsti nõuandeliinile. Lühinumber 1220 või +372 634 6630 Eestist ja ka välismaalt töötab ööpäev läbi, ka nädalavahetustel ja riiklikel pühadel. 

Perearsti nõuandetelefon on abiks, kui:

• te soovite teada, kas teie tervisemure korral on vältimatu pöörduda erakorralise meditsiini osakonda, perearsti poole või saab olukorra lahendada koduste vahenditega

• terviseprobleem tekib väljaspool tööaega, puhkepäevadel või riiklikel pühadel

• te viibite väljaspool kodukohta või olete välismaal ega saa oma perearsti poole pöörduda (välismaalt helistades valige +372 634 6630)

• te soovite informatsiooni Eesti tervishoiusüsteemi korralduse kohta (kuidas elukoha muutumisel perearsti vahetada, millise eriarsti juurde pöörduda, kuidas teha tervisedeklaratsiooni jm)

• perearsti nõuandetelefon on abiks ka laste- ja hooldusasutustele juhul, kui asutuse tervishoiutöötaja ei ole kättesaadav.

allikas: Virtuaalkliinik 

Veebinõustamine ja ämmaemanda nõuandetelefon

Tasuliste teenustena on võimalik arstiga suhelda videosilla vahendusel või vestluses. Minudoc.ee on Eesti juhtiv tervisenõustamise platvorm, kus klient saab videokonsultatsiooni käigus oma terviseküsimustele vastused arstilt, psühholoogilt, füsioterapeudilt või tervisespetsialistilt. Minudoc platvormil pakuvad teenust ainult litsentseeritud või diplomiga tervishoiu- ja tervisetöötajad.

Ööpäevaringne Ämmaemanda Nõuandetelefon 12252 on mõeldud kõigile, kes soovivad professionaalse ämmaemanda nõu igal ajal ja igal pool.

Millal pöörduda EMOsse? 

Kindlasti otsige abi kui teil on tekkinud tugev, ängistav rinnakutagune valu, südamerütmihäired, tugev hingeldus, teadvuskaotushoog, verejooksud, jäsemete halvatus, kõnehäire, üle 3 päeva kestnud kõrge (üle 38,5) temperatuur, äge kõhuvalu. Vigastuste puhul luumurrud, haavad, põletused jm ohtlikud seisundid. Kokkuvõtlikult, EMOsse pöördumine on põhjendatud ägeda haigestumise või vigastuse korral, mille puhul ravi viibimine võib seada ohtu patsiendi elu või põhjustada püsivat tervisekahjustust. 

Kuigi haigestunud pereliige vajab toetust, ei tasuks tulla EMOsse terve perega. Arukas oleks koju jätta lapsed, kuna erakorralise meditsiini osakonna ootesaalides viibib palju viirusinfektsioonidega patsiente, kes on potentsiaalseks nakkusallikaks kõikidele seal viibijatele.

Allikas: Regionaalhaigla

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles