Oht puhkusereisil: Egiptuses tehtud hennatätoveering rikkus lapse naha

PM Tervis
Copy
Musta henna kasutamisel on suur tõenäosus saada keemiline nahapõletus, nagu on näha Eestlased Egiptuses Facebooki gruppi postitatud pildilt.
Musta henna kasutamisel on suur tõenäosus saada keemiline nahapõletus, nagu on näha Eestlased Egiptuses Facebooki gruppi postitatud pildilt. Foto: Facebook

«Eestlased Egiptuses» gruppi postitati hoiatav foto, millel on näha lapsele tehtud «hennatätoveeringu» ehmatav tagajärg. Mustaks hennaks nimetatav aine võib osutuda tervisele veelgi tõsisemaks ohuks kui sellega kaasnev keemiline nahapõletus.

Postituse all avatakse tagamaid, et tõenäoliselt on naturaalse henna asemel tegu niinimetatud «musta hennaga», mis on täiesti tavaline must juuksevärv. Probleemseks osutub seal oleva parafenüleendiamiin (PPD), mis on kõikide oksüdeeruvate juuksevärvide peamine värvi andev komponent. «Läänemaades on mõnel puhul see asendatud tolueendiamiiniga, aga PPD on juuksevärvides olnud nüüdseks üle 100 aasta ja reaktsioonid on teada olnud algusest peale. Aafrika maadega on kurb veel see, et kui EL-s ja USA-s on juuksevärvides lubatud PPD hulk määratud – maksimaalselt 6 protsenti, siis Aafrika, Lähis-Ida ja Araabiamaades kasutatavates «musta henna» toodetes võib PPD sisaldus olla kuni 80 protsenti,» kommenteerib «Eestlased Egiptuses» liige postitust.

Kui nahale kantakse ajutise tätoveeringuna «must henna», võib PPD põhjustada keemilisi põletusi ja allergilisi reaktsioone, rõhutatakse ka ühendkuningriikide terviseteenistuse teabekeskusest (NHS). «Sümptomid ulatuvad ebamugavusest, nagu näiteks põletustunne või kipitus, kuni valusa turse, punetuse ja nahavillide tekkeni,» ütleb NHS-is tarbekaupu uuriva osakonna juht dr Chris Flower. Samuti võivad tüsistused põhjustada püsivat armistumist.

Sellise reaktsiooni korral tuleb kohe pöörduda arsti poole. Reaktsioon võib põhjustada kontaktdermatiiti, mis tähendab, et nahk reageerib tulevikus vastuvõtlikumalt ka teistele PPD toodetele, näiteks juuksevärvidele. PPD suhtes võib muutuda sedavõrd ülitundlikuks, et kui puutuda PPD-ga tulevikus uuesti kokku, isegi aastaid hiljem, võib tekkida väga tõsine allergiline reaktsioon, mis võib minna iga korraga üha hullemaks. Briti naine suri 2012. aastal pärast juuste värvimist anafülaktilise reaktsiooni tagajärjel – viis aastat varem oli ta välismaal saanud ihule musta henna tätoveeringu. Pärast seda oli ta mitmel korral kasutanud tavalist juuksevärvi ja kogenud reaktsioone nagu sügelus ja lööbed.

«Kui teil on olnud reaktsiooni musta henna ajutise tätoveeringu suhtes, on üsna tõenäoline, et olete muutunud PPD suhtes allergiliseks ning enne juuste värvimist peate olema eriti ettevaatlik,» soovitab dr Flower.

PPD-d leidub ka teistes toodetes, sealhulgas kulmu- ja ripsmevärvides, kummides ja tintides.

Tõeline henna on alati pruun ja selle valmistamine on kunst, mis erineb oluliselt «musta henna» omast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles