Neurokirurg avaldab, mis aitaks inimpead edukalt teise keha külge siirata

PM Tervis
Copy
Tulevikus võivad inimesed saada uued kehad.
Tulevikus võivad inimesed saada uued kehad. Foto: Shutterstock

Esimesed edukad inimpea siirdamised võivad toimuda juba järgmise kümnendi jooksul, väidab neurokirurg Bruce Mathew. Ta usub teadvat, kuidas võiks teadvuse funktsioonid siduda uue kehaga.

Hull ülikooli õppehaiglate endine neurokirurgia osakondade juht Bruce Mathew töötas uluromaani kallal, kui mõistis, mis on potentsiaalne võti pea siirdamise operatsiooni õnnestumiseks, vahendab The Independent.

Ta usub, et kirurgid ei peaks siirdama mitte ainult inimese pead, vaid ühes sellega ka kogu patsiendi seljaaju.

Siiani on vaid vähesed teadlased üritanud muuta pea siirdamist reaalsuseks ja nad on keskendunud peamiselt seljaaju katkestavatele meetoditele – idee, mida dr Mathew, kes on teinud üle 10 000 operatsiooni, kirjeldab kui täiesti naeruväärset.

63-aastane mees väidab, et edusammud närvikirurgias, robootikas ja tüvirakkude siirdamises tähendavad, et kogu seljaaju ühes peaga võib olla võimalik teise keha külge kinnitada enne 2030. aastat.

«Algselt oli eesmärk ajurünnakul lihtsalt ideid genereerida ja see tundus üsna rumal, kuid siis sain aru, et tegelikult see pole nii. Kui siirdate pea ning hoiate aju ja seljaaju koos, pole see tegelikult võimatu,» ütles neurokirurg The Telegraphile.

Sergio Canavero sõnul läks edukalt tema kahe aasta tagune pea siirdamine laibal, mil ta lõikas läbi seljaaju kaela piirkonnas, ja elektriimpulsid läbisid tervet närvisüsteemi. Teised teadlased on ta tööd aga kritiseerinud ja juhtinud tähelepanu mehe eelnevale ebaõnnestumisele, mil ta katsetas elus ahvidega, suutmata kokku opereeritud katsealust teadvusele tuua. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles