Mis võib põhjustada maitsemeele kadumist?

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Halvenenud või muutunud maitsemeel võib olla ajutine külmetustega kaasnev nähtus, aga ka märk mõnest tõsisemast probleemist. Täielik maitsemeele kadumine on harv, kuid vanusega hakkab see järkjärgult halvenema.

Maitsemeele halvenemine on normaalne osa vananemisest – teadlaste hinnangul on 75 protsendil üle 80-aastastest keskmisest vähem tundlik maitsemeel. Maitsemeelt mõjutab elustiil, mitmed haigused ja kesknärvisüsteemi häired, kuid kõige levinum põhjus, miks maitsemeel halveneb või kaob, on külmetushaigused või gripp. Umbes nina, paistetus, limaskestade infektsioonid ja kurguvalu võivad halvata lõhnataju, mis omakorda mõjutab maitsemeelt. Selline maitsemeele kadu on ajutine ning kaob üldiselt koos teiste külmetuse sümptomitega.

Maitsemeel võib kaduda ka süljenäärmete põletiku, autoimmuunhaiguste, igemepõletiku või peavigastuste tõttu. Suitsetamine ja toitainete või vitamiinide puudused mõjutavad samuti maitsemeelt ja lõhnataju. Teadlaste sõnul võib vähenenud maitsemeel anda märku tsingi või B12-vitamiini puudusest. Mõned ravimid vähendavad maitsemeele tundlikkust – vähiravimid ja kilpnäärme ravimid mõjutavad nii maitsemeelt kui lõhnataju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles