Tuhandete kasvajatega kaetud naine kardab, et ei leia enam armastust

PM Tervis
Copy
Kui Ashley Jernigan laseks kasvajad eemaldada, võivad need veel suurematena tagasi kasvada.
Kui Ashley Jernigan laseks kasvajad eemaldada, võivad need veel suurematena tagasi kasvada. Foto: Mercury Press & Media/Mercury Press & Media

Ashley Jernigan saab tänaval pilgete osaliseks. 35-aastase naise keha on kaetud tuhandete kasvajatega – ta kannatab geneetilise häire neurofibromatoosi agressiivse vormi all.

Ränga diagnoosi sai Jernigan teismeeas ja aegamööda vallutasid kasvajad terve keha, kirjutab Daily Mail. Naisel on neli last ja praeguseks on ta kaotanud lootuse leida veel kunagi armastust. «Ta peaks olema väga tugev mees, kes suudab näha kaugemale pealispinnast ja minu muid väärtusi hinnata,» arvab Jernigan.

Inimesed väldivad Jernigani nakatumishirmus. «Peab olema tugev inimene, et saada üle sellest, mida inimesed ütlevad. Selle seisundiga on võimalik aga elada normaalset elu,» tõdeb ta. «Pead lihtsalt hakkama saama pilgetega. See on raske ja masendust tekitav. Kui lähen välja, siis inimesed jõllitavad ja teevad ebaviisakaid žeste.»

Jernigan tahab levitada teadlikkust, et ta seisund pole nakkav, et murda barjäär haiguse põdejate ja maailma vahel. Neurofibromatoosi esineb ühel inimesel 3000-st, aga selle leviku määr kehal on väga erinev. Haiguse korral moodustuvad kasvajad närvide ümber, ja ehkki need on healoomulised, võivad osad neist põhjustada seljaaju ja seda ümbritsevate närvide häireid, harva ka halvatust. Samuti ähvardab oht, et 10 protsenti kasvajatest võivad muutuda halvaloomuliseks. „Need võivad muutuda vähiks, nii et pean hoidma neil silma peal. Muretsen tuleviku pärast, aga üritan sellele mitte liiga palju mõelda, sest see oleks masendav,“ tõdeb naine. Ta on seni keeldunud võimalusest kasvajaid kirurgiliselt eemaldada, sest sel juhul on tõenäosus, et need kasvavad tagasi isegi suurematena.

Jernigan ei tea täpselt, kui paljudel tema vereliinis on haigus ilmnenud, aga ta vanaema oli surres kasvajatega kaetud peast jalataldadeni. Ka ühel Jernigani lapsel on juba ilmnenud haiguse sümptomid.

Kuna tegu on geneetilise haigusega, saaks ülejäänud lapsi testida haiguse edaspidise esinemise osas juba praegu, aga Jernigal on sellest keeldunud, sest ei soovi laste ränga saatuse pitserit veel lahti murda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles