Sekeldused kosmoses: astronauti tabas gravitatsiooni puudumisel eluohtlik terviseprobleem (1)

PM Tervis
Copy
Nullgravitatsioon ei mõju vereringele hästi.
Nullgravitatsioon ei mõju vereringele hästi. Foto: Shutterstock

NASA teadlased tuvastasid mullu pikaajalisel kosmosreisil viibival astronaudil veretrombi, mille ravimiseks tuli kiirelt tegutseda, vahendab CNN.

Kui astronaudid tiirlevad rahvusvahelises kosmosejaamas 400 kilomeetri kõrgusel maapinnast, pole terviseprobleemide puhul võimalik välja kutsuda kiirabi. Eelmisel aastal oli aga ühe astronaudi elu kosmoses ohus.

Nullgravitatsiooni tingimustes tõuseb astronautide veri pea ja – kaelapiirkonda. Uurides kosmosereisi mõju vereringele, avastatigi 11 astronaudile ülevaatust tehes ühel neist tõenäoline veretromb.

New England Journal of Medicine teadusajakirjas avaldatud uuringust selgub, et kuus astronauti kogesid seisvat või vastupidist verevoolu, ühel oli veretromb ja teisel leiti potentsiaalne osaline verehüüve. Ühelgi neist ei olnud tromboosi sümptomeid ja leiud poleks välja tulnud uuringuta.

Kui astronaudid olid olnud kaks kuud kosmoses, ilmutas tromb end veresoonte ultraheliuuringus. Astronaudile tehti avastuste kinnitamiseks teine ultraheli, mida juhendasid reaalajas maapealsed teadlased ja radioloogid, ja tõlgendasid tulemusi kohe. Kaaluti, kuidas ravi võiks mõjutada astronauti sealses keskkonnas ja milline on eluohtliku seisundi tekkimise oht.

Süvaveenitromboosiga patsiendi ravi alustatakse verevedeldajatega, et vältida trombi suurenemist ja vähendada kahjustusi, mida see võiks põhjustada, kui liiguks teise kehaossa nagu kopsud või aju. Verevedeldajate võtmisel on oht, et vigastuste korral tekib sisemine verejooks, mida on raske peatada. Mõlemal juhul võib olla vajalik erakorraline meditsiiniabi. Teades, et kosmoses pole päästeteenistust, pidid eksperdid kaaluma otsust hoolikalt.

Kosmosejaama apteegis oli verevedeldajat, mida otsustati astronaudile süstida, kuni koduplaneedilt saadetakse kosmosejaama tromboosiravimit. Süstimine kosmoses võib keeruliseks osutuda. Sarnaselt muude tarvikutega on süstlad piiratud ja nullgravitatsioon mõjutab vedelikke. Astronaudile süstiti verevedeldajat 33 päeva jooksul, kuni kohale jõudis oodatud ravim apiksabaan.

Astronaudi verevool taastus täielikult 90 päeva jooksul.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles