Hammaste vahele kiilunud popkorn tõi kaasa avatud rinnakuga südameoperatsiooni

PM Tervis
Copy
Popkorn
Popkorn Foto: Shutterstock

Hamba vahele kinni jäänud popkorni tükk tekitas mehele rea terviseprobleeme, mis viisid lõpuks eluohtliku seisundi ja avatud südamelõikuseni.

Washington Post vahendab haruldast lugu Inglismaa kalurikülas Coverack elavast 41-aastasest Adam Martinist, kes taastub mitmetest operatsioonidest, peale seda kui infektsioon kandus vere kaudu mehe südamesse.

Kõik algas sellega, kui Martin ärritas oma igemeid, püüdes hamba vahele kinni jäänud popkorni tükki välja õngitseda. Popkorni tükk jäi meest igeme ja hamba vahel häirima aga kolmeks päevaks. Mees proovis ärritajat käepäraste vahenditega välja kookida, kasutades pastaka otsa, hambatikku, juhet ja metallnaela. Kuna üritused olid tulutud, andis Martin alla ja katsus valu ignoreerida.

Nädalaid hiljem hakkas mees äkitselt öösiti higistama ja tundis väsimust. Eeldades, et tegu on külmetusega, pani Martin aja kinni arsti juurde, kus avastati südamekahinad. Veretestid viitasid aga põletikule. Arstid saatsid mehe koos vajalike ravimitega koju, kuid gripilaadsed sümptomid jätkusid. Martinil tekkis nahale verevalum, mis viitas bakteriaalsele endokardiidile. Viimase näol on tegu südame sisekesta bakteriaalse põletikuga, mis võib ravimata jättes tõsiselt kahjustada südameklappe.

11 päeva peale arsti juures käimist märkas mees, et ta magas rohkem kui tavaliselt ning tundis jalgades valu. Mees läks uuesti arsti juurde ning kõik tema sümptomid viitasid endokardiidile. Arstid küsisid, mis võis südameprobleemi vallandada. Pidev igemete torkimine oli ainuke asi, mis Martinile meelde tuli. 

Arstid ütlesid Martinile, et kui põletik oleks varem tabatud, olnuks võimalik seda antibiootikumidega ravida. Selle asemel läbis Martin peaaegu viietunnise operatsiooni, et põletikuline tromb jalast eemaldada ning lisaks tehti mehele avatud südamelõikus. Kolm päeva haiglas peale jalaoperatsiooni tekitas kehas kõrgema põletikutaseme. «Mu süda ei töötanud enam normaalselt, põletik oli südameklapi täielikult ära söönud,» rääkis mees portaalile Daily Records. Avatud südamelõikusega asendati mehe aordiklapp, parandati mitraalklappi ja raviti mädanikku. Mees ütles, et peab õnnelik olema, et ellu jäi ja ei söö enam kunagi popkorni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles