Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Just seda sorti valk kaitseb vähi ja südamehaiguste eest

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Teadlased soovitavad süüa rohkem taimset valku.
Teadlased soovitavad süüa rohkem taimset valku. Foto: Shutterstock

Teadlased soovitavad inimestel süüa rohkem taimset valku, mida leidub teraviljades, kaunviljades, pähklites ja seemnetes, sest nendes toiduainetes leidub lisaks valgule kiudaineid, antioksüdante ja mitmeid mineraale, mis on tervisele vajalikud.

Jaapani teadlased korraldasid pikaajaline uuringu, milles osales 70 000 meest ja naist vanusevahemikus 45–74, kes ei olnud varem põdenud vähki ega südamehaigusi. Nende tervist jälgiti 18 aasta vältel ning teadlased tegid kindlaks, et loomsel valgul puudub eluiga pikendav mõju. Jaapanlased eelistavad enamasti kala ja vähesel määral linnuliha, mitte punast ega töödeldud liha.

Teadlased tegid kindlaks, et need, kes sõid kõige rohkem taimset valku teraviljadest, sojaubadest ja juurviljadest, elasid kauem ja tervemalt kui need, kes sõid loomset valku. Samuti oli neil väiksem vähi ja südamehaiguste risk. Taimedes leiduvad antioksüdandid kaitsevad organismi vananemise eest ning aitavad ennetada rakkude väärarenguid.

Tagasi üles