Igal aastavahetusel avaldatakse arvamust selle kohta, millisteks võivad kujuneda uuel aastal toiduga seotud trendid. Üha rohkem püütakse asendada ka piima- ja lihatooteid taimsete alternatiividega. Etteruttavalt peab tõdema, et kuigi liha ja piima alternatiivid on kasulikud loodusele, ei ole nad alati kasulikud inimese tervisele. Siin aga soovitus – enne ostmist tutvuda hoolikalt alternatiivi koostisosadega.
Jahu alternatiivide võidukäik
Hiljuti avaldas USA toidu kojutoimetamise firma «Uber Eats» lõppenud aastal populaarseimate toitude nimekirja ja prognoosis toidutrende 2020. aastaks. Selle kohaselt tellivad inimesed alanud aastal üha enam taimse päritoluga toidutooteid, eriti köögivilja (rooskapsast, lehtkapsast, lillkapsast). Suur arv toidukäitlejaid kasutas seda suundumust juba lõppenud aastal ära, asendades näiteks jahu pitsapõhjas lillkapsaga. Kuid see oli alles algus. Nüüd laieneb seemnete (moon, päevalill, lina), pähklite ja köögiviljade kasutamine mitmetes küpsetistes, nagu leib ja muffinid. Alternatiiv jahule pole ainult suurepärane võimalus inimestele, kes soovivad tarbida vähem teravilja, vaid ka neile, kellel on toitumispiirangud, näiteks gluteenitalumatus.
Ka ingver on populaarne toidu koostisosa tänu oma looduslikele tervisega seotud omadustele. Ingverile omistatakse põletikuvastast ja kaalulangetavat toimet. Trendikad on ka heaolutooted, nagu kollageen ja kondipuljong. Kollageenipulbrite lisamine smuutidele, kohvile ja teele on uusim tervisesuundumus USA-s, mis tagab terve, särava naha. Arvatakse, et kollageenirikas vedelik vähendab ka põletikku ja tugevdab immuunsussüsteemi.
Taimepõhiste liha alternatiivide, näiteks Võimatu burgeri (Impossible burger), populaarsus USA-s kasvab. Võimatu burger sisaldab ligi 20 koostisosa, sealhulgas ka geenimuundatud sojavalku ja leghemoglobiini, mida USA Toidu- ja Ravimiamet peab ohutuks. Originaalne Võimatu burger sisaldab 290 kcal ja 14 grammi küllastunud rasva, mida on rohkem kui tavalises hamburgeris. Samuti sisaldab Võimatu burger vähem valku ning rohkem naatriumi. Soja leghemoglobiin on koostisosa, mis väidetavalt eristab Võimatut burgerit teistest taimsetest burgeritest, lisades burgerile lihale omast maitset ja värvust ning pannes selle «veritsema» sarnaselt veiselihaburgeriga. Võimatu burger on muutunud nii USA toidupoodides kui ka kojutoimetamisel kõige populaarsemaks kaubaks.