Loe, miks tekivad nahale tumedad laigud

PM Tervis
Copy
Tumedad laigud nahal võivad anda märku nahakahjustusest.
Tumedad laigud nahal võivad anda märku nahakahjustusest. Foto: Shutterstock

Tumedate laikude üle nahal ei pea üldjuhul muret tundma, kuid need võib kosmeetilistel põhjustel eemaldada. Pigmendilaigud tekivad tavaliselt näole, õlgadele ja kätele ning nende värvus sõltub inimese nahatoonist.

Pigmendilaigud on eri suurusega ning võivad tekkida igale poole, kuid enamasti tekivad need siiski piirkondadesse, mis kõige enam päikesega kokku puutuvad. Päevitamisest tekkinud nahakahjustuse tagajärjel võivad nahale tekkida tumedad täpid või laigud. Selle ennetamiseks tuleks kasutada kogu päikese käes veedetud aja vältel kaitsekreemi ning vältida solaariumis käimist.

Hormonaaltasakaalu kõikumine võib tekitada nahale pigmendilaike ning seda esineb kõige sagedamini raseduse ajal. Hormonaalsed rasestumisvastased vahendid võivad samuti kehas ja nahal muutusi esile kutsuda, kuid need kaovad ajaga iseenesest.

Põletik või nahakahjustused võivad põhjustada nahal tumedaid täppe või laike. Nahal võib põletik tekkida näiteks ekseemi, psoriaasi, akne või nahavigastuste tõttu. Paranenud haava ümbrusesse võivad jääda tumedad laigud, kuid need kaovad ajaga iseenesest ära.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles