Enamik inimesi ootab põlveoperatsiooniga liiga kaua

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Paremal on täielikult tehisliigesega asendatud põlveliiges.
Paremal on täielikult tehisliigesega asendatud põlveliiges. Foto: Shutterstock

Osteoartriidiga patsiendid, kellel on vaja asendada põlveliiges tehisliigesega, peaksid laskma teha operatsiooni aegsalt, et lõikusest võimalikult suurt kasu saada.

Esmaspäeval ajakirjas Journal of Bone and Joint Surgery avaldatud Northwesterni ülikooli uuring leidis, et suur osa patsientidest, kes saaksid kasu põlveliigese asendamisest proteesiga, venitab operatsioonile minekuga liiga kaua, kahjustades sellega enda liikuvust ja üldist tervist, vahendab USA Today

Teadlased jälgisid kaheksa aasta jooksul 8002 inimest, kellel oli põlve osteoartriidi risk. 2313 neist olid sobilikud põlveliigese täielikuks asendamiseks. Kokkuvõttes analüüsisid uurijad 3417 põlveliigest, millest 1114 olid asendatud tehisliigesega.

Umbes 90 protsendil põlveliigestel, mis olid potentsiaalselt lõikuseks sobilikud, polnud protseduuri tehtud. 2833 põlvest 1200 olid juba tõsised sümptomid. Uuringu peaautori Hassan Ghomrawi sõnul halvendab operatsiooni edasilükkamine põlveliigese funktsiooni. Mõned katseisikutest ei saanud oma jalga sirgeks panna, mis mõjutas nende liikumist ja kõndimist. Vähene füüsiline aktiivsus võib tuua omakorda südame- ja veresoonkonna probleeme.

Samuti kinnitas uuring väheuuritud leidu, et hilinenud põlveoperatsiooniga võivad tekkida operatsioonijärgse taastumise probleemid. Ghomrawi sõnul ei ole võimalik liiga kaua oodates saada põlvele tagasi täit funktsiooni ning liikuvus jääb endiselt piiratuks. Nii ei juhtu patsiendiga, kes käib lõikusel õigel ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles