Eesti arstid suunduvad missioonile Aafrikasse

PM Tervis
Copy
Aafrika haiglatöö kogemusega dr Jüri Teras tõdes, et peab oskama teha kõike. Ja mida ei oska, seda teed ikka.
Aafrika haiglatöö kogemusega dr Jüri Teras tõdes, et peab oskama teha kõike. Ja mida ei oska, seda teed ikka. Foto: Erakogu

Esmaspäeval, 20. jaanuaril, suunduvad Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) vabatahtlikud MTÜ Eesti Arstid Aitavad Maailma egiidi all oma 12. missioonile, seekord Keeniasse. Kolm kirurgi, anestesioloog ja operatsiooniõde annavad kahe nädala jooksul panuse musta mandri patsientide ravisse Meru ülikooli ning Chaaria kloostri haiglas.

«Seda ongi keeruline selgitada, miks patsientide ravimisel maksimaalselt lubatud ületunde tegevad meditsiinitöötajad tahavad puhata teisel mandril veelgi intensiivsemalt patsiente ravides ja Eestis keelatud määral ületunde tehes,» ütles PERH-i üld- ja onkokirurgiakeskuse ülemarst, missiooni eestvedaja dr Jüri Teras. Ta lisas: «This is Africa! (See on Aafrika! - toim.) Kunagi ei tea, mis sind tegelikult ees ootab – kontrast eestimaise, euroopaliku heaoluga ja stabiilsusega paneb seniseid väärtushinnanguid üle kaaluma ega lase uinuda kunagi antud arsti vandel: pühendun arstitöös inimese abistamisele ja humaansuse põhimõtete teenimisele.»

Humanitaarorganisatsioon Eesti Arstid Aitavad Maailma korraldab järjekordse missiooni koostöös välisministeeriumiga. Missiooni rahastab välisministeerium läbi Arengukoostöö programmi.

Missioonil oleva arsti tööd Aafrikas võib Terase sõnul lühidalt kirjeldada tema 2017. aastal sotsiaalmeedias avaldatud kommentaariga:

«Tegelikult on kliima siiski mõnus, mitte liialt palav, kuiv, vihmaperiood koos malaariasääskede ja madudega pole veel saabunud, ühtlasi pole haiglasse veel jõudnud ühtegi maohammustust ega malaariahaiget, küll aga rohkelt tuberkuloosnikuid.

Mõned kergemad patsiendid, mõned põnevamad. Väljakutset ju tegelikult igale maitsele ja kogemusele. Patsientide valikult kindlasti kõige vahvam kooslus senikogetud haiglatest ja riikidest. Siin saab tõeliselt aru, mida tähendab mõiste African surgeon (Aafrika kirurg - toim.). Pead oskama teha kõike. Ja mida ei oska, seda teed ikka.»

Rohkem saab missiooni kohta lugeda siit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles