Regulaarse seksiga on võimalik menopausi edasi lükata (1)

PM Tervis
Copy
Seksuaalelu võib mõjutada menopausi algust.
Seksuaalelu võib mõjutada menopausi algust. Foto: Shutterstock

Teadlased leidsid, et regulaarse seksuaaleluga naistel algas 28 protsenti väiksema tõenäosusega menopausi enneaegselt kui neil, kes olid vahekorras vähem kui kord kuus.

Teadlaste hinnangul võib selle põhjuseks olla see, et seksuaalvahekord saadab kehale signaali, et on võimalus rasestuda. Nendel naistel, kes regulaarselt seksuaalvahekorras ei ole, seda signaali ei teki ning menopaus võib varem alata.

Ovulatsiooni ajal on immuunsüsteemi võimekus väiksem ja haigestumise risk suurem. Kui naine ei ole seksuaalselt aktiivne, võib keha tervise huvides ovulatsiooni ära jätta, sest sellele kulunud energia võib suunata immuunsüsteemi võimekuse tagamiseks.

Uuringus osales 3000 naist, kelle keskmine vanus oli 45 ning enamik neist oli püsisuhtes või abielus. 45 protsendil algas menopaus 52-aastaselt ning uuringu alguses ei olnud ühelgi osalejal veel menopaus alanud. 46 protsendil osalejatest olid varajased menopausi sümptomid nagu ebaregulaarne tsükkel ja kuumahood. Teadlased arvestasid teisi tegureid nagu hormonaaltasakaal, haridustase, kehakaal, rass, elustiil ja menstruatsiooni algus.

Tulemustest selgus, et seksuaalselt aktiivsetel naistel algas menopaus hiljem. Neil, kes olid vahekorras rohkem kui kord kuus, algas menopaus 28 protsenti väiksema tõenäosusega enneaegselt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles