Kanepi tarvitamine vähendab olulist võimet (4)

PM Tervis
Copy
Kanep vähendab keskendumisvõimet.
Kanep vähendab keskendumisvõimet. Foto: Shutterstock

Uuest uuringust on selgunud, et regulaarselt kanepit tarvitavad inimesed teevad rohkem ohtlikke liiklusmanöövreid, ületavad kiirust ning kalduvad suurema tõenäosusega vastassuunavööndisse. Teadlaste sõnul oli inimeste keskendumisvõime kehvem ka pärast seda, kui kanepi toime oli möödunud.

Uuringus osalenud inimesed tarvitasid kanepit iga päev või vähemalt neli-viis korda nädalas. Sõidukatse ajal ei olnud osalejad viimase 12 tunni jooksul kanepit tarvitanud – uriinitestist ei leitud THCd ehk kanepi psühhoaktiivset toimeainet.

Hoolimata sellest, et kanepi tarbimisest oli möödas 12 tundi ning inimorganismis THCd ei leidunud, said regulaarselt kanepit tarbivad osalejad sõidukatsega kehvemini hakkama kui need, kes kanepit ei tarvitanud. Neil esines rohkem ohtlikke vigu, tähelepanu hajumist ja keskendumisraskusi.

Eriti halvasti tulid toime need osalejad, kes olid kanepi tarvitamist alustanud enne 16 eluaastat, sest kanepi tarvitamine nooremas eas häirib kognitiivse võimekuse arengut. Varasematest uuringutest on selgunud, et regulaarne ja varajane uimastite tarvitamine mõjutab negatiivselt aju arengut ning funktsioone.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles