Haruldane reaktsioon ravimitele pani noore mehe seestpoolt põlema (1)

PM Tervis
Copy
Mees sai oma vanematega suhelda alguses vaid kirjutades.
Mees sai oma vanematega suhelda alguses vaid kirjutades. Foto: Media Drum World/Fox News

USA mehel tekkis antidepressanti võttes haruldane vastureaktsioon, mis pani ta otsekui seespoolt põlema. 

38-aastane USAs Indiana osariigis elaval mehel tekkis haruldane vastureaktsioon ravimile, mis pani ta seestpoolt põlema. Mehe nahk asendati seanahaga ning silmad õmmeldi kinni, et tema nägemist kaitsta, vahendab CNN. Nüüd paranenud mees soovib teistele sama haiguse käes kannatajatele tuge soovida. 

Jonathan Laird enne oma õudseid läbielamisi.
Jonathan Laird enne oma õudseid läbielamisi. Foto: Media Drum World/Fox News

Jonathan Lairdi sõnul algas tema haigus kolm aastat tagasi silma sidekesta põletiku ehk konvjuktiviidi ja naha ketendamisega. Mees läks otsemaid haiglasse, kui tal tekkisid suus ja kurgus villid. Tundsin nagu mul oleks silmas väiksed klaasikillud. See oli väga ebamugav ja ma ei julgenud silmi katsuda ega hõõruda, sest tundsin reaalselt nagu võiksin oma silmi sellega vigastada. Mees kahtlustas Stevens-Johnsoni sündroomi ning tema kahtlused osutusid tõeks. Arstid käskisid tal lõpetada Lamotrigiini võtmise. Depressiooniravim on epilepsiavastane ning seda kasutatakse krambihoogude ja bipolaarse haiguse raviks. Ravimi infolehel on kirjas, et patsient, kellel tekib nahalööve, nõgestõbi, villid, naha koorumine või haavandid suu ja silmade ümbruses, peaks kohe arstiabi otsima.

Lairdi puhul muutusid sümptomid aina hullemaks, kuni tal oli suus juba 50 villi ja lööve levis seljale ja rinnale. «Stevens-Johnsoni sündroomi puhul inimene põhimõtteliselt põleb seestpoolt välja. Haigus algab lööbega, mis muutub hiljem villideks,» rääkis mees. Enamasti jõuavad selle sündroomiga inimesed haiglas põlenguohvitega samasse osakonda ja vajavad kiiret ravi. Paljud juhud on põhjustatud allergilisest reaktsioonist ravimile, kuid sündroomi võib põhjustada ka põletik või isegi vaktsineerimine. 10 protsenti juhtudest lõpevad surmaga ning need, kes jäävad ellu, võivad haigestuda kopsupõletikku, sepsisesse, šokki või neil võib tekkida mitme organi puudulikkus.

Lairdi silmad õmmeldi kinni, et tema nägemist kaitsta.
Lairdi silmad õmmeldi kinni, et tema nägemist kaitsta. Foto: Media Drum World/Fox News

Laird ei saanud paranedes liikuda ning ta keha oli kaetud sidemetega. Näiteks õmmeldi mehe silmad kinni, et tema nägemist kaitsta. Samuti seoti kokku mehe käed, et ta ei saaks kurgus olnud toru ära tõmmata. Mees veetis peaaegu kaks nädalat intensiivravis ning paranes veel mitu nädalat haiglas, enne kui ta sai uuesti näha, rääkida ja süüa.

Nüüdseks on mees paranenud ja avaldab toetust teistele sama haiguse käes kannatajatele.
Nüüdseks on mees paranenud ja avaldab toetust teistele sama haiguse käes kannatajatele. Foto: Media Drum World/Fox News
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles