Teadlased selgitasid välja, mitu korda päevas peaksid inimesed kallistama

PM Tervis
Copy
Kallistamine parandab vaimset ja füüsilist tervist.
Kallistamine parandab vaimset ja füüsilist tervist. Foto: Shutterstock

Teadlased korraldasid uuringu, milles selgitati välja kallistamise mõju inimeste vaimsele ja füüsilisele tervisele. Tulemustest selgus, et inimesed võiksid tervise huvides üksteisele rohkem füüsilist lähedust pakkuda.

Uuringus osales 83 paari ning tulemustest selgus, et kallistamise toimel suureneb kehas oksütotsiini sisaldus, mis aitab hoida vererõhku normi piires ning vähendab südamehaiguste riski. Teadlased mõõtsid katse algul uuringus osalenud paaride vererõhku ning seejärel palusid neil rääkida headest mälestustest ning vaadata viis minutit romantilist filmi. Seejärel paluti neil 20 sekundit üksteist kallistada ning nende vererõhku mõõdeti uuesti.

Tulemustest selgus, et nii meestel kui ka naistel oli kallistamise järel vererõhk madalam ning oksütotsiini sisaldus suurem. Oksütotsiin suurendab rahulolu ja õnnetunnet ja aitab luua sotsiaalseid sidemeid. Õnnelikus suhtes olijatel oli kõige suurem oksütotsiini sisaldus ning madalam kortisooli ehk stressihormooni sisaldus. Stressi puhul aktiveeruv aju piirkond kaotas kallistamise ajal aktiivsust. Teadlaste hinnangul aitab füüsiline kontakt vähendada stressi, ärevust ja vähendab südamehaiguste riski.

Pereterapeut Virginia Satiri sõnul vajavad inimesed päevas minimaalselt neli kallistust, kuid optimaalne arv on kaheksa. Teadlased soovitavad füüsilist lähedust teadlikult suurendada, sest selle positiivne mõju füüsilisele ja vaimsele tervisele suureneb iga kallistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles