Teadlased tahavad seda toiduainet vähiravis kasutama hakata

Lilian Laanepere
Copy
Kurkum aitab võitluses vähi vastu.
Kurkum aitab võitluses vähi vastu. Foto: Shutterstock

Teadlased selgitasid välja, kuidas mõjutab kurkum vähirakke ja nende arengut, et välja selgitada, kas kurkumist võib olla abi vähi ennetamisel ja ravil.

Kurkumis leidub kasulikke ühendeid, mis aitavad langetada organismi põletikutaset, leevendavad mitmeid seedeprobleeme ning artriidi sümptomeid, ennetavad maksahaigusi, toetavad neerude tööd ning kaitsevad aju vananemise eest. Samuti on kindlaks tehtud, et kurkum aitab vältida kaalutõusu ning ennetab dementsust.

Teadusuuringu eesmärk oli välja selgitada, kas kurkum aitab ennetada vähki ja kas seda võiks kasutada vähiravi ühe osana. Uuringu raames analüüsiti 12 595 varasema teadusuuringu andmeid. Uuringud olid tehtud ajavahemikus 1924–2018 ning 37 protsenti neist käsitles kurkumi mõju vähile.

Teadlased keskendusid rinnavähi, kopsuvähi, verevähi ja seedeelundkonna vähkide ravi uurimisele ning leidsid, et kurkumil on nii koosmõjus vähiravimitega kui ka ilma tugev vähirakke hävitav ja nende kasvu takistav toime. Kurkum takistab vähirakkude levikut ning aeglustab kasvajate kasvamist. Edasiste uuringute käigus tehakse kindlaks, mil moel kurkumit vähiravis kasutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles