Loe, millistest toodetest satub organismi kõige enam kahjulikku alumiiniumi (1)

PM Tervis
Copy
Alumiinium häirib närvisüsteemi tööd ning suurendab krooniliste haiguste riski.
Alumiinium häirib närvisüsteemi tööd ning suurendab krooniliste haiguste riski. Foto: Shutterstock

Saksa teadlaste uuest raportist selgus, et ohtlike kemikaalide hulk toidus on küll vähenenud, aga sellegipoolest puutuvad inimesed ohtlike ühenditega kokku rohkem kui peaks.

Teadlased hoiatavad, et inimeste organismi satub alumiiniumi lisaks toidule ka mujalt. Alumiinium võib häirida kesknärvisüsteemi tööd, suurendada Alzheimeri tõve ning rinnavähi riski. Eriti ohtlik on alumiinium rasedatele ja väikelastele, sest see võib mõjutada nende aju arengut.

Kõige sagedamini jõuab inimorganismi alumiinium ilutoodetest, kööginõudest ning fooliumist. Teadlaste sõnul on ka joogivees vähesel määral alumiiniumi ning seda lisatakse töödeldud ja valmis toitudele tekstuuri ja värvuse jaoks. Ka mõned puu- ja juurviljad sisaldavad alumiiniumiühendeid, sest kaevandamise käigus on inimesed mitmes piirkonnas reostanud pinnase ja põhjavee.

Ilutoodetest jõuab organismi kõige rohkem alumiiniumi deodorantide kaudu, sest neis leidub alumiiniumsooli, mis vähendavad higistamist. Eelistada tuleks alumiiniumivabu tooteid, eriti siis, kui tegemist on otse nahale kantavate toodetega. Sageli on küpsetusplaadid, potid ja pannid alumiiniumist, kuid ka valmistoidu või restoranidest tellitud toidu pakendid on sooja säilitamiseks vooderdatud alumiiniumiga.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles